Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Makaron z soczewicy z warzywami, odc. 26

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(55)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Makaron z czerwonej soczewicy z warzywami, to propozycja obiadowa i lunchowa dla wszystkich wegetarian i nie tylko. Prostota przygotowania tego dania sprawi, że po ten przepis będziecie sięgać bardzo często.

Składniki:

Składniki:

makaron z czerwonej soczewicy 200 gramów
cebula biała 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
cukinia zielona 1 sztuka
pieczarki 6 sztuk
oliwa 3 łyżki
rzodkiewka 2 sztuki
ser feta 100 gramów
orzechy włoskie 2 łyżki

Pesto rzodkiewkowe:

liście rzodkiewki 1 pęczka
orzechy włoskie 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
oliwa 0,5 szklanki
Musztarda miodowa Prymat 2 łyżeczki

Do smaku:

Sól himalajska Prymat w młynku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat 1 łyżeczka

Do dekoracji:

orzechy włoskie 6 sztuk
bazylia świeża

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Makaron z soczewicy z warzywami, odc. 26

Nie wyrzucajmy listków rzodkiewki! Pesto z przepisu możemy wykorzystać także w wielu innych odsłonach. Możemy przygotować je wcześniej i przechowywać w lodówce.

Makaron z mąki z soczewicy czerwonej gotujemy do 5 minut. Powinien pozostać al dente.

Sos z pieczenia można zredukować, zabielić śmietaną i wykorzystać do kolejnego dania.

Makaron z soczewicy z warzywami z pewnością zachwyci Was swoim smakiem. To danie idealne dla wegetarian i nie tylko.

Jak przygotować makaron z soczewicy z warzywami? 

Sposób przygotowania:

1. Zaczynamy od pesto. Siekamy umyte i osuszone listki rzodkiewki, orzechy włoskie oraz czosnek. Do wysokiego naczynia wlewamy oliwę i wkładamy pokrojone składniki oraz musztardę miodową, a następnie miksujemy całość. Solimy i doprawiamy chilli pieprzem cayenne do smaku. Jeśli pesto wyszło za gęste, możemy dolać jeszcze odrobinę oliwy.

2. Cebulę, paprykę, cukinię oraz pieczarki kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i po minucie dodajemy pieczarki. Smażymy 4-5 minut, na koniec doprawiamy solą himalajską oraz przyprawą do dań kuchni włoskiej i dokładnie mieszamy całość.

3. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Czas gotowania to maksymalnie 5 minut.

4. Rzodkiewki i ser feta trzemy na największych oczkach tarki.

5. Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z warzywami. Dodajemy kilka łyżek pesto, mieszamy całość i zdejmujemy z palnika.

 

Sposób podania:

Makaron z warzywami i pieczarkami przekładamy do miseczek. Podajemy z tartą rzodkiewką, serem feta i dekoracją z orzechów włoskich oraz listka bazylii. Na koniec sałatkę polewamy pesto.

Lubicie dania makaronowe? Wypróbujcie przepis na makaron z serem i suszonymi pomidorami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak