Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Makaron z soczewicy z warzywami, odc. 26
Nie wyrzucajmy listków rzodkiewki! Pesto z przepisu możemy wykorzystać także w wielu innych odsłonach. Możemy przygotować je wcześniej i przechowywać w lodówce.
Makaron z mąki z soczewicy czerwonej gotujemy do 5 minut. Powinien pozostać al dente.
Sos z pieczenia można zredukować, zabielić śmietaną i wykorzystać do kolejnego dania.
Makaron z soczewicy z warzywami z pewnością zachwyci Was swoim smakiem. To danie idealne dla wegetarian i nie tylko.
Jak przygotować makaron z soczewicy z warzywami?
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od pesto. Siekamy umyte i osuszone listki rzodkiewki, orzechy włoskie oraz czosnek. Do wysokiego naczynia wlewamy oliwę i wkładamy pokrojone składniki oraz musztardę miodową, a następnie miksujemy całość. Solimy i doprawiamy chilli pieprzem cayenne do smaku. Jeśli pesto wyszło za gęste, możemy dolać jeszcze odrobinę oliwy.
2. Cebulę, paprykę, cukinię oraz pieczarki kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i po minucie dodajemy pieczarki. Smażymy 4-5 minut, na koniec doprawiamy solą himalajską oraz przyprawą do dań kuchni włoskiej i dokładnie mieszamy całość.
3. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Czas gotowania to maksymalnie 5 minut.
4. Rzodkiewki i ser feta trzemy na największych oczkach tarki.
5. Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z warzywami. Dodajemy kilka łyżek pesto, mieszamy całość i zdejmujemy z palnika.
Sposób podania:
Makaron z warzywami i pieczarkami przekładamy do miseczek. Podajemy z tartą rzodkiewką, serem feta i dekoracją z orzechów włoskich oraz listka bazylii. Na koniec sałatkę polewamy pesto.