Doradca Smaku XV: Makaron z soczewicy z warzywami, odc. 26

odc. 26 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Makaron z soczewicy z warzywami, odc. 26

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Makaron z czerwonej soczewicy z warzywami, to propozycja obiadowa i lunchowa dla wszystkich wegetarian i nie tylko. Prostota przygotowania tego dania sprawi, że po ten przepis będziecie sięgać bardzo często.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • makaron z czerwonej soczewicy

    200 g
  • cebula biała

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cukinia zielona

    1 sztuka
  • pieczarki

    6 sztuk
  • oliwa

    3 łyżki
  • rzodkiewka

    2 sztuki
  • ser feta

    100 g
  • orzechy włoskie

    2 łyżki

Pesto rzodkiewkowe:

  • liście rzodkiewki

    1 pęczka
  • orzechy włoskie

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa

    1/2 szklanki
  • Musztarda miodowa Prymat

    2 łyżeczki

Do smaku:

  • Sól himalajska Prymat w młynku

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat

    1 łyżeczka

Do dekoracji:

  • orzechy włoskie

    6 sztuk
  • bazylia świeża

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

1. Zaczynamy od pesto. Siekamy umyte i osuszone listki rzodkiewki, orzechy włoskie oraz czosnek. Do wysokiego naczynia wlewamy oliwę i wkładamy pokrojone składniki oraz musztardę miodową, a następnie miksujemy całość. Solimy i doprawiamy chilli pieprzem cayenne do smaku. Jeśli pesto wyszło za gęste, możemy dolać jeszcze odrobinę oliwy.

2. Cebulę, paprykę, cukinię oraz pieczarki kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i po minucie dodajemy pieczarki. Smażymy 4-5 minut, na koniec doprawiamy solą himalajską oraz przyprawą do dań kuchni włoskiej i dokładnie mieszamy całość.

3. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Czas gotowania to maksymalnie 5 minut.

4. Rzodkiewki i ser feta trzemy na największych oczkach tarki.

5. Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z warzywami. Dodajemy kilka łyżek pesto, mieszamy całość i zdejmujemy z palnika.

 

Sposób podania:

Makaron z warzywami i pieczarkami przekładamy do miseczek. Podajemy z tartą rzodkiewką, serem feta i dekoracją z orzechów włoskich oraz listka bazylii. Na koniec sałatkę polewamy pesto.

 

 

 

Doradca Smaku
Nie wyrzucajmy listków rzodkiewki! Pesto z przepisu możemy wykorzystać także w wielu innych odsłonach. Możemy przygotować je wcześniej i przechowywać w lodówce. Makaron z mąki z soczewicy czerwonej gotujemy do 5 minut. Powinien pozostać al dente. Sos z pieczenia można zredukować, zabielić śmietaną i wykorzystać do kolejnego dania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat