Co na obiad: Ravioli wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Ravioli wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Ravioli to klasyczne włoskie pierożki, które możemy spotkać w różnych wersjach smakowych, z różnymi rodzajami nadzienia. W dzisiejszym przepisie, w roli nadzienia Piotr Ogiński wykorzystał szpinak oraz włoski ser ricotta.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ravioli:

  • ser ricotta

    200 g
  • szpinak świeży

    200 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • skórka z 1/2 cytryny

  • oliwa

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Sos:

  • pomidorki koktajlowe

    4 - 5 szt.
  • szałwia

    5 - 6 liści
  • estragon

    1 łyżeczka
  • oliwa

  • masło

    50 g
  • woda (z gotowania makaronu)

    50 ml
  • skórka z 1/4 cytryny

  • sok z 1/2 cytryny

  • parmezan

    20 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Ravioli wg Piotra Ogińskiego

Do miski przekładamy ricottę, dodajemy skórkę z cytryny, sól oraz pieprz. Na patelnię wlewamy oliwę, na której podsmażamy czosnek aż straci ostry smak, ok. minutę. Po tym czasie dodajemy szpinak i smażymy jeszcze 2 minuty. Podsmażony szpinak zostawiamy do ostygnięcia, odciskamy nadmiar wody, siekamy i dodajemy do ricotty, farsz dokładnie mieszamy i zostawiamy w lodówce na ok. 15 minut.

W tym czasie rozwałkowujemy ciasto na makaron za pomocą maszynki do makaronu, lub wałka na grubość ok. 4 mm.

Ravioli przygotowujemy używając specjalnej maszynki, lub rozkładając ciasto, kładziemy łyżeczkę farszu co 2 cm, zostawiając taką samą odległość do krawędzi ciasta, po czym wolne przestrzenie smarujemy wodą i łączymy obie krawędzie ciasta, dociskając pozbywamy się powietrza, tak by środek wypełniał sam farsz, dokładnie zlepiamy i tniemy nasze ravioli, które gotujemy w mocno osolonej wodzie przez 3-4 minuty. W tym czasie na patelnię wlewamy oliwę, na której podprażamy szałwię oraz estragon, przez ok. 30 sekund.

Po tym czasie zioła zalewamy wodą, w której gotujemy ravioli, dodajemy skórkę oraz sok z cytryny, pomidorki oraz parmezan i całość zagotowujemy.

Gdy 1/2 płynu wyparuje patelnię ściągamy z ognia, dodajemy masło i energicznie mieszamy tak by wbić masło do sosu.

Ugotowane ravioli przekładamy do sosu i gotujemy jeszcze minutę. Ravioli podajemy posypane parmezanem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat