Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Ravioli wg Piotra Ogińskiego

5.0
(41)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Ravioli to klasyczne włoskie pierożki, które możemy spotkać w różnych wersjach smakowych, z różnymi rodzajami nadzienia. W dzisiejszym przepisie, w roli nadzienia Piotr Ogiński wykorzystał szpinak oraz włoski ser ricotta.

Składniki:

Ravioli:

ser ricotta 200 g
szpinak świeży 200 g
czosnek 2 ząbki
skórka z 1/2 cytryny
oliwa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Sos:

pomidorki koktajlowe 4 - 5 szt.
szałwia 5 - 6 liści
estragon 1 łyżeczka
oliwa
masło 50 g
woda (z gotowania makaronu) 50 ml
skórka z 1/4 cytryny
sok z 1/2 cytryny
parmezan 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Ravioli wg Piotra Ogińskiego

Do miski przekładamy ricottę, dodajemy skórkę z cytryny, sól oraz pieprz. Na patelnię wlewamy oliwę, na której podsmażamy czosnek aż straci ostry smak, ok. minutę. Po tym czasie dodajemy szpinak i smażymy jeszcze 2 minuty. Podsmażony szpinak zostawiamy do ostygnięcia, odciskamy nadmiar wody, siekamy i dodajemy do ricotty, farsz dokładnie mieszamy i zostawiamy w lodówce na ok. 15 minut.

W tym czasie rozwałkowujemy ciasto na makaron za pomocą maszynki do makaronu, lub wałka na grubość ok. 4 mm.

Ravioli przygotowujemy używając specjalnej maszynki, lub rozkładając ciasto, kładziemy łyżeczkę farszu co 2 cm, zostawiając taką samą odległość do krawędzi ciasta, po czym wolne przestrzenie smarujemy wodą i łączymy obie krawędzie ciasta, dociskając pozbywamy się powietrza, tak by środek wypełniał sam farsz, dokładnie zlepiamy i tniemy nasze ravioli, które gotujemy w mocno osolonej wodzie przez 3-4 minuty. W tym czasie na patelnię wlewamy oliwę, na której podprażamy szałwię oraz estragon, przez ok. 30 sekund.

Po tym czasie zioła zalewamy wodą, w której gotujemy ravioli, dodajemy skórkę oraz sok z cytryny, pomidorki oraz parmezan i całość zagotowujemy.

Gdy 1/2 płynu wyparuje patelnię ściągamy z ognia, dodajemy masło i energicznie mieszamy tak by wbić masło do sosu.

Ugotowane ravioli przekładamy do sosu i gotujemy jeszcze minutę. Ravioli podajemy posypane parmezanem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak