Szaszłyki z trzech mięs

Szaszłyki z trzech mięs

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • polędwica wieprzowa

    500 g
  • pierś z kurczaka

    500 g
  • pierś z indyka

    500 g
  • morele suszone

    250 g
  • papryka czerwona

    3 szt. (duże)
  • pieczarki

    200 g
  • cukinia

    1 duża
  • tagiatelle

    300 g (razowy)

Sos

  • papryka czerwona

    1 szt.
  • cukinia

    1 szt. (nieduża)
  • miód wielokwiatowy

    2 łyżki
  • bazylia

  • oregano

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięsa kroimy w grubą kostkę. Pieczarki, paprykę, cukinię kroimy w kawałki o grubości 0,5 cm. Mięsa, morele suszone, pieczarki, cukinię oraz paprykę nadziewamy na patyki do szaszłyków. Kolorowe szaszłyki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temperaturze 160˚C przez 30 minut.
Przygotowanie sosu:
Paprykę obieramy ze skórki, cukinię rozdrabniamy w blenderze albo za pomocą maszynki do mięsa. Obraną paprykę pieczemy przez kwadrans w temperaturze 180˚C. Upieczoną paprykę i rozdrobnioną cukinię wkładamy do rondelka razem z miodem i przyprawami i doprowadzamy do wrzenia. Sos jest gotowy.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, układamy na nim szaszłyki i polewamy je sosem. Dobrym rozwiązaniem będzie również podanie sosu w oddzielnym naczyniu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

10.04.2018 19:09
Przepyszne, coś co lubię;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat