Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
polędwiczki wieprzowe
150 gramów -
rukola
100 gramów -
pieczarki
50 gramów -
cukinia
40 gramów -
cebula czerwona
1 sztuka -
oliwa
3 łyżki -
rozmaryn
do smaku -
tymianek
do smaku
Sos śliwkowy
-
śliwki suszone
100 gramów -
ocet balsamiczny
2 łyżki -
olej rydzowy
3 łyżki -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Sałatka z polędwiczką wieprzową w śliwkowym sosie
1. Danie zaczynamy od zrobienia sosu: śliwki zalewamy odrobiną wody i gotujemy przez 5 minut, dodając do nich 2 łyżki octu balsamicznego. Po zdjęciu ich z ognia i przestudzeniu dodajemy do nich olej rydzowy i pieprz, następnie blendujemy wszystkie składniki. Sos odstawiamy na godzinę.
2. Pieczarki kroimy na plastry. Cukinię za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w długie plastry aż do uzyskania około 40 gramów. Cukinię i pieczarki dusimy pod przykryciem przez 20 minut, na koniec dodajemy 2 łyżki oliwy.
3. Polędwiczkę wieprzową nacieramy tymiankiem, rozmarynem i łyżką oliwy. Mięso zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
4. Na talerzu układamy rukolę, pieczarki i cukinię, cebulkę w drobnych plasterkach, na końcu gorącą polędwiczkę. Całość obficie polewamy sosem śliwkowym.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM.
Komentarze (2)