Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Sałatka z polędwiczką wieprzową w śliwkowym sosie

5.0
(57)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

polędwiczki wieprzowe
150 gramów
rukola
100 gramów
pieczarki
50 gramów
cukinia
40 gramów
cebula czerwona
1 sztuka
oliwa
3 łyżki
rozmaryn
do smaku
tymianek
do smaku

Sos śliwkowy

śliwki suszone
100 gramów
ocet balsamiczny
2 łyżki
olej rydzowy
3 łyżki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z polędwiczką wieprzową w śliwkowym sosie

1. Danie zaczynamy od zrobienia sosu: śliwki zalewamy odrobiną wody i gotujemy przez 5 minut, dodając do nich 2 łyżki octu balsamicznego. Po zdjęciu ich z ognia i przestudzeniu dodajemy do nich olej rydzowy i pieprz, następnie blendujemy wszystkie składniki. Sos odstawiamy na godzinę.

2. Pieczarki kroimy na plastry. Cukinię za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w długie plastry aż do uzyskania około 40 gramów. Cukinię i pieczarki dusimy pod przykryciem przez 20 minut, na koniec dodajemy 2 łyżki oliwy.

3. Polędwiczkę wieprzową nacieramy tymiankiem, rozmarynem i łyżką oliwy. Mięso zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

4. Na talerzu układamy rukolę, pieczarki i cukinię, cebulkę w drobnych plasterkach, na końcu gorącą polędwiczkę. Całość obficie polewamy sosem śliwkowym.

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 30.04.2018 17:10
Na sam widok ślinka cieknie : )
Bożena Matuszczyk 30.04.2018 14:58
Ależ apetyczna i kusząca polędwiczka i ten sosik śliwkowy - pychotka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak