Sałatka z polędwiczką wieprzową w śliwkowym sosie

Sałatka z polędwiczką wieprzową w śliwkowym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • polędwiczki wieprzowe

    150 gramów
  • rukola

    100 gramów
  • pieczarki

    50 gramów
  • cukinia

    40 gramów
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • oliwa

    3 łyżki
  • rozmaryn

    do smaku
  • tymianek

    do smaku

Sos śliwkowy

  • śliwki suszone

    100 gramów
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • olej rydzowy

    3 łyżki
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Danie zaczynamy od zrobienia sosu: śliwki zalewamy odrobiną wody i gotujemy przez 5 minut, dodając do nich 2 łyżki octu balsamicznego. Po zdjęciu ich z ognia i przestudzeniu dodajemy do nich olej rydzowy i pieprz, następnie blendujemy wszystkie składniki. Sos odstawiamy na godzinę.

2. Pieczarki kroimy na plastry. Cukinię za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w długie plastry aż do uzyskania około 40 gramów. Cukinię i pieczarki dusimy pod przykryciem przez 20 minut, na koniec dodajemy 2 łyżki oliwy.

3. Polędwiczkę wieprzową nacieramy tymiankiem, rozmarynem i łyżką oliwy. Mięso zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

4. Na talerzu układamy rukolę, pieczarki i cukinię, cebulkę w drobnych plasterkach, na końcu gorącą polędwiczkę. Całość obficie polewamy sosem śliwkowym.

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 30.04.2018 17:10
Na sam widok ślinka cieknie : )
Bożena Matuszczyk 30.04.2018 14:58
Ależ apetyczna i kusząca polędwiczka i ten sosik śliwkowy - pychotka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat