Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z polędwiczką wieprzową w śliwkowym sosie

5.0
(57)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

polędwiczki wieprzowe 150 gramów
rukola 100 gramów
pieczarki 50 gramów
cukinia 40 gramów
cebula czerwona 1 sztuka
oliwa 3 łyżki
rozmaryn do smaku
tymianek do smaku

Sos śliwkowy

śliwki suszone 100 gramów
ocet balsamiczny 2 łyżki
olej rydzowy 3 łyżki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z polędwiczką wieprzową w śliwkowym sosie

1. Danie zaczynamy od zrobienia sosu: śliwki zalewamy odrobiną wody i gotujemy przez 5 minut, dodając do nich 2 łyżki octu balsamicznego. Po zdjęciu ich z ognia i przestudzeniu dodajemy do nich olej rydzowy i pieprz, następnie blendujemy wszystkie składniki. Sos odstawiamy na godzinę.

2. Pieczarki kroimy na plastry. Cukinię za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w długie plastry aż do uzyskania około 40 gramów. Cukinię i pieczarki dusimy pod przykryciem przez 20 minut, na koniec dodajemy 2 łyżki oliwy.

3. Polędwiczkę wieprzową nacieramy tymiankiem, rozmarynem i łyżką oliwy. Mięso zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

4. Na talerzu układamy rukolę, pieczarki i cukinię, cebulkę w drobnych plasterkach, na końcu gorącą polędwiczkę. Całość obficie polewamy sosem śliwkowym.

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 30.04.2018 17:10
Na sam widok ślinka cieknie : )
Bożena Matuszczyk 30.04.2018 14:58
Ależ apetyczna i kusząca polędwiczka i ten sosik śliwkowy - pychotka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak