Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty chlebek z ziarnami
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. W małej miseczce przygotowujemy zaczyn łącząc suche drożdże, mąkę i cukier trzcinowy z ciepłą wodą. Składniki dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na około 15 minut.
KROK 2. Do miski przesiewamy mąkę wraz z solą, do której dolewamy letnią wodę, olej oraz zaczyn. Następnie dodajemy wszystkie ziarna: słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, sezam oraz chia i dokładnie mieszamy. Powstałe ciasto przekładamy do klasycznej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (skropionym olejem rzepakowym) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.
KROK 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i pieczemy chlebek przez około 30 do 35 minut. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, która sprawi, że chlebek będzie jeszcze bardziej puszysty i delikatny.
Chlebek kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Życzę smacznego! :)