Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
160 gramów -
mleko
250 mililitrów -
jaja
4 sztuki -
woda
120 mililitrów -
cukier
10 g -
sól
1 szczypta -
masło klarowane
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Naleśniki biszkoptowe
1. Mąkę przesiać, oddzielić żółtka od białek.
2. Do naczynia wlać mleko, dodać żółtka, posolić, dodać mąkę, cukier i starannie wyrobić ciasto trzepaczka rózgową.
3. Rozrzedzić ciasto, wlewając wodę.
4. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać.
5. Smażyć naleśniki tuż po przygotowaniu ciasta.
6. Podawać z ulubionym, słodkim nadzieniem.
Komentarze (0)