Przepis i sposób przygotowania na: Domowe żelki/galaretki z herbaty owocowej
(Napar powinien być intensywny.)
Dodać cukier lub inne słodzidło oraz agar agar.
Całość dokładnie wymieszać i zagotować, a następnie od momentu wrzenia - gotować 3-4 minuty.
Płyn ostrożnie przelać do foremek (**) i pozostawić do wystygnięcia.
Galaretki stężeją w temperaturze pokojowej, ale jeśli zależy Wam na czasie - wstawcie je do lodówki.
Gotowe wyjąć z foremki i opcjonalnie obtoczyć w cukrze.
Przechowywać zgodnie z upodobaniem - w temperaturze pokojowej (nie rozpłyną się) lub jak wolicie zimne - w lodówce.
(*) Przyjmuje się, że na 100 ml płynu należy dodać 1 łyżeczkę agar agar, ale ja chciałam uzyskać bardziej delikatniejsze żelki/galaretki.
A tak na przyszłość to kwaśniejsze środowisko potrzebuje większej ilości agaru.
(**) Ja użyłam silikonowej foremki do lodu, bo aktualnie nie posiadam takiej do czekoladek.
Jednakże każde naczynie będzie idealne, ponieważ żelki/galaretki doskonale odchodzą od szkła czy plastiku.
Można zrobić je w płaskim talerzu, pudełku lub miseczce, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.