Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada szpinakowa z łososiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak mrożony 400 g
serek śmietankowy 200 g
jajko 4 szt
łosoś wędzony plastry 250 g
masło 1 łyżka
ząbek czosnku
mąka pszenna 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Porada

Pyszny słony łosoś w szpinakowej roladzie z serkiem śmietankowym, to danie zarówno na świąteczny stół jak i na karnawałowe imprezki.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada szpinakowa z łososiem

Szpinak usmażyć na rozgrzanym maśle, kiedy jest już podsmażony dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól pieprz i gałkę muszkatołową. Odstawić szpinak do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Do szpinaku dodać żółtka i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć ze szpinakiem. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i na papierze rozsmarować masę szpinakową. Piec w 180 st C przez 15 min. Po wyciągnięciu z piekarnika zwinąć w roladę i zostawić do ostygnięcia.
Serek śmietankowy doprawić solą i pieprzem, rozsmarować go na szpinakowym biszkopcie i równomiernie wyłożyć na to wędzonego łososia, ponownie zwinąć w roladę. Owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie kroić w równe plasterki. Podawać z cząstkami cytryny. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak