Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z owoców cytrusowych
Kompot kojarzy nam się najczęściej z rabarbarem, porzeczkami lub truskawkami. Tymczasem zimą, kiedy ceny cytrusów są przystępne można ugotować pyszny, aromatyczny kompot z cytrusów z dodatkiem korzennych przypraw: goździków i cynamonu.
1. Owoce umyć i zetrzeć z nich skórkę.
2. W dużym garnku zagotować wodę i wrzucić wszystkie owoce. Gotować na małym ogniu przez 45 minut. Następnie dodać 2 laski cynamonu, skórkę z pomarańczy i cytryn oraz goździki według uznania. Gotować przez kolejne 15 minut.
3. Pod koniec dosłodzić cukrem w zależności od upodobania.
4. Kompot można wystudzić i przelać przez drobne sito.
5. Kompot można pić też ciepły. Rozlać go wówczas do szklanek i udekorować plasterkami cytryny i pomarańczy.