Przepis i sposób przygotowania na: Syrop bazyliowy
Syrop z bazylii i dodatkiem soku z cytryny, to świetna baza do orzeźwiających napojów. Dodatek takiej ilości cukru sprawi, że dzięki niewielkiej ilości syropu rozcieńczonego z wodą, stworzycie przepyszny napój. Zamiast syropu z cytryny, możecie dodać soku z limonki, który z pewnością będzie mniej kwaśny niż z cytryny.
1. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, dodatkiem skórki cytrynowej.
2. Po rozpuszczeniu się cukru, odstawiamy rondelek do ostygnięcia zawartości.
3. Do misy miksera dodajemy roztwór z cukrem i skórką z cytryny, a także świeżą bazylię. Całość miksujemy bardzo dokładnie.
4. Przepuszczamy sok przez pieluchę tetrową lub gęste sito i dodajemy sok z cytryny.
5. Syrop przelewamy do butelek i szczelnie zakręcamy. By syrop mógł być dłużej przechowywany w słoiku należy go zapasteryzować.