Syrop bazyliowy

Syrop bazyliowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Syrop bazyliowy to baza do przepysznych, orzeźwiających napojów. Ze świeżej bazylii możecie również przygotować przepyszne pesto bazyliowe, które idealnie sprawdzi się do makaronu! Koniecznie sprawdźcie przepis!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • cukier

    140 g
  • woda

    250 ml
  • bazylia świeża

    40 g
  • skórka z cytryny

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    1 sztuka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Syrop bazyliowy

Syrop z bazylii i dodatkiem soku z cytryny, to świetna baza do orzeźwiających napojów. Dodatek takiej ilości cukru sprawi, że dzięki niewielkiej ilości syropu rozcieńczonego z wodą, stworzycie przepyszny napój. Zamiast syropu z cytryny, możecie dodać soku z limonki, który z pewnością będzie mniej kwaśny niż z cytryny. 

1. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, dodatkiem skórki cytrynowej.

2. Po rozpuszczeniu się cukru, odstawiamy rondelek do ostygnięcia zawartości.

3. Do misy miksera dodajemy roztwór z cukrem i skórką z cytryny, a także świeżą bazylię. Całość miksujemy bardzo dokładnie.

4. Przepuszczamy sok przez pieluchę tetrową lub gęste sito i dodajemy sok z cytryny.

5. Syrop przelewamy do butelek i szczelnie zakręcamy. By syrop mógł być dłużej przechowywany w słoiku należy go zapasteryzować. 

Po więcej przepisów zaglądnijcie do sekcji NAPOJE w serwisie Doradca Smaku. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat