Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop bazyliowy

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Syrop bazyliowy to baza do przepysznych, orzeźwiających napojów. Ze świeżej bazylii możecie również przygotować przepyszne pesto bazyliowe, które idealnie sprawdzi się do makaronu! Koniecznie sprawdźcie przepis!

Składniki:

Składniki:

cukier 140 g
woda 250 ml
bazylia świeża 40 g
skórka z cytryny 1 sztuka
sok z cytryny 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop bazyliowy

Syrop z bazylii i dodatkiem soku z cytryny, to świetna baza do orzeźwiających napojów. Dodatek takiej ilości cukru sprawi, że dzięki niewielkiej ilości syropu rozcieńczonego z wodą, stworzycie przepyszny napój. Zamiast syropu z cytryny, możecie dodać soku z limonki, który z pewnością będzie mniej kwaśny niż z cytryny. 

1. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, dodatkiem skórki cytrynowej.

2. Po rozpuszczeniu się cukru, odstawiamy rondelek do ostygnięcia zawartości.

3. Do misy miksera dodajemy roztwór z cukrem i skórką z cytryny, a także świeżą bazylię. Całość miksujemy bardzo dokładnie.

4. Przepuszczamy sok przez pieluchę tetrową lub gęste sito i dodajemy sok z cytryny.

5. Syrop przelewamy do butelek i szczelnie zakręcamy. By syrop mógł być dłużej przechowywany w słoiku należy go zapasteryzować. 

Po więcej przepisów zaglądnijcie do sekcji NAPOJE w serwisie Doradca Smaku. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak