Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z winogron ogrodowych na zimę
Zróbcie zapasy na zimę i przygotujcie kompot z winogron do słoików.
- nie pozwólcie zmarnować się nadmiarowi owoców, lepiej zróbcie z nich pyszne kompoty,
- szybki i prosty przepis,
- intensywny smak i piękny kolor.
Winogrona myjemy, przebieramy, obrywamy z gron i wsypujemy do litrowych słoików.
Do każdego słoika wsypujemy po 2 czubate łyżki cukru, wlewamy do pełna przegotowaną,
letnią wodę i zakręcamy.
Słoiki ustawiamy w garnku wyłożonym czystą ściereczką, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, stawiamy na gaz i zaczynamy podgrzewanie.
Gdy woda zacznie wrzeć pasteryzujemy 15 minut.
Po zakończonej pasteryzacji dokręcamy pokrywki i odwracamy słoiki do góry dnem.
Wystudzone słoiki przenosimy w ciemne, chłodne miejsce.
Smacznego!