Przepis i sposób przygotowania na: Chai masala - herbata indyjska z garam masala i mlekiem
Chai masala przepis, czyli herbata indyjska z garam masala i mlekiem, zwana chai masalą, to rozgrzewający i aromatyczny napój który zyskał popularność na całym świecie. Herbata zabielana mlekiem i podana z dodatkiem mieszanki przypraw Garam masala, która w swoim składzie zawiera m.in: kmin rzymski, pieprz czarny, nasiona kolendry, goździki, kardamon i cynamon, jest niezwykle aromatyczna i pełna smaku. Jeśli znacie "bawarkę" to nie powinien zdziwić Was fakt dodania do herbaty mleka. Chai masala przepis na herbatę indyjską jest bardzo prosty i koniecznie przygotujcie ją wtedy, gdy chcecie zasmakować w przepisach kuchni świata.
1. Wodę zagotowujemy, zalewamy nim herbatę i parzymy ok. 5 minut.
2. Do mleka dodajemy Przyprawę Garam masala i gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
3. Po tym czasie do mleka dodaj herbatę i cukier. Dokładnie mieszamy, przecedzamy przez gęste sito i rozlewany do filiżanek.