Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Kompot z suszu

5.0
(30)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kompot, który zawsze najlepiej smakuje w okolicach grudniowych świąt.

Składniki:

Składniki:

woda
3 litry
jabłka suszone
250 gramów
gruszki suszone
200 gramów
śliwki suszone
350 gramów
Goździki całe Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z suszu

Sposób przygotowania:

Namaczanie owoców – Zacznij od opłukania owoców pod bieżącą wodą. Następnie namocz je w wodzie na około 30 minut, aby zmiękły i szybciej się ugotowały.

Gotowanie – Przelej owoce razem z wodą, w której się moczyły, do garnka. Dodaj 1,5 litra świeżej wody i postaw na średnim ogniu.

Dodawanie przypraw – Do garnka dodaj przyprawy. Do kompotu z suszonych owoców świetnie pasują: laska cynamonu, goździki oraz skórkę pomarańczową, jeśli używasz. Te dodatki wzbogacą aromat kompotu, nadając mu ciepły, korzenny smak. Możesz użyć tylko ulubionych przypraw korzennych.

Gotowanie – Doprowadź kompot do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, aż owoce będą miękkie i napój nabierze głębokiego, intensywnego smaku.

Słodzenie – Jeśli kompot wydaje się za mało słodki, dodaj cukier, miód lub syrop klonowy do smaku. Gotuj jeszcze kilka minut, mieszając, aby smaki się ze sobą połączyły.

Chłodzenie lub serwowanie na ciepło – Kompot możesz podawać na ciepło lub ostudzić i serwować schłodzony. W obu wersjach smakuje wyśmienicie!

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak