Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jabłka
2 szt. (duże) -
śliwki suszone
200 g -
morele suszone
100 g -
suszone figi
100 g -
gruszki suszone
50 g -
Cynamon cały Prymat
1 kawałek -
wanilia laski
1 szt. -
Goździki całe Prymat
5 szt.
Przepis i sposób przygotowania Wigilijny kompot z suszu
Suszone owoce, wanilię i cynamon zalewamy 0,5 l wrzątku i zostawiamy na kilka godzin. Świeże jabłka kroimy na ćwiartki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy ok. 10 min. Następnie dodajemy suszone owoce wraz z wodą, w której się moczymy i wszystko razem gotujemy ok. 7 minut.
Komentarze (0)