Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus z suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ciecierzyca

    200 gram
  • sezam

    50 g
  • suszone pomidory z oleju

    4-5 sztuk
  • olej z suszonych pomidorów

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • kumin

    1/3 łyżeczki
  • sól i pieprz

Dodatkowo

  • woda

  • soda oczyszczona

    1 łyżka
  • soda oczyszczona

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciecierzycę namoczyć w wodzie (z 1 łyżeczką sody) przez minimum 12 godzin.
(Uwaga, bo podwoi swoją objętość.)
Po tym czasie ziarna odcedzić i dokładnie osuszyć.
Gotować (w wodzie z 1/2 łyżeczki sody) do całkowitej miękkości (około 1 h).
(Nie solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!)
Ostudzić.
Podprażony sezam zmiksować blenderem (z kminkiem) i dodać odcedzoną ciecierzycę, suszone pomidory, czosnek oraz sok z cytryny.
Całość miksować do uzyskania kremowej konsystencji.
(Jeśli zamiast kremu wychodzi sucha papka - dolać trochę wody i ponownie rozmieszać.)
Doprawić solą i pieprzem.
(Po przełożeniu do miseczek - wierzch opcjonalnie posmarować oliwą.)
Gotowy hummus można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

03.06.2018 08:52
Super jedzenie.

Patrycja33

16.11.2017 13:33
Mniam! Z suszonymi pomidorami musi być pyszny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat