Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia II, odc. 12. Grillowany camembert z sałatką z sosem włoskim

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser camembert 4 szt. (4x125 g)
olej rzepakowy 1 łyżka
orzechy włoskie 4 łyżki
migdały 4 łyżki (łuskane)
miód 2 łyżki
sok z cytryny szt. (cytryny)
rodzynki 2 łyżki (namoczone w białym winie)
skórka pomarańczowa 1 łyżka (kandyzowana)
rukola 1 pęczek
pomidory suszone Smak 6 szt. (pokrojone w paski)
oliwki czarne Smak 1 łyżka (pokrojonych)
kapary całe Smak 1 łyżeczka
Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat 1 opakowanie
olej 5 łyżek (z pomidorów suszonych)
woda 2 łyżki
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia II, odc. 12. Grillowany camembert z sałatką z sosem włoskim

Kroki postępowania

1
Sos: W dużej misce mieszamy wodę z olejem z suszonych pomidorów, wzmacniamy smak łyżką musztardy delikatesowej i dodajemy sos włoski. Dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 12. Grillowany camembert z sałatką z sosem włoskim foto
2
Camembert: Patelnię ryflowaną delikatnie posmarować olejem, rozgrzać i usmażyć camembert z obu stron.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 12. Grillowany camembert z sałatką z sosem włoskim foto
3
Bakalie: Na rozgrzanej patelni uprażyć orzechy i migdały, a następnie dodać miód, sok z cytryny, rodzynki i skórkę pomarańczową. Całość poddusić przez chwilę, a następnie zdjąć z ognia i odstawić w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 12. Grillowany camembert z sałatką z sosem włoskim foto
4
Sałatka: W dużej misce mieszamy rukolę, suszone pomidory, kapary, czarne oliwki.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 12. Grillowany camembert z sałatką z sosem włoskim foto
5
Dodajemy wcześniej przygotowany sos i doprawiamy do smaku pieprzem.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 12. Grillowany camembert z sałatką z sosem włoskim foto
6
Grillowany ser podawać bezpośrednio po usmażeniu z ciepłymi bakaliami, sosem powstałym podczas ich przygotowywania i sałatką.
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 12. Grillowany camembert z sałatką z sosem włoskim foto
7
Smacznego!
Krok 7 - Przepis dnia II, odc. 12. Grillowany camembert z sałatką z sosem włoskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 21.01.2019 16:21
Lubię taki serek na ciepło, a najbardziej z żurawiną :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak