Mój przepis na…: Sałatka z burakami, szpinakiem i kozim serem, odc. 38

odc. 38 Mój przepis na

Mój przepis na…: Sałatka z burakami, szpinakiem i kozim serem, odc. 38

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki dla 4 osób

  • buraki czerwone

    500 g
  • orzechy włoskie

    1/2 szklanki
  • suszona żurawina

    2 łyżki
  • kasza pęczak

    1 szklanka ugotowanej
  • pomidory suszone Smak

    kilka sztuk
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • szpinak baby

    1 opakowanie
  • ser kozi

    300 g
  • bazylia świeża

    1 pęczek
  • Tymianek suszony Prymat

    do smaku

Sos do sałatki

  • Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy polski Prymat

    1 opakowanie
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    1 łyżka
  • olej z suszonych pomidorów

    1 łyżki
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • woda

    3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mój przepis na…: Sałatka z burakami, szpinakiem i kozim serem, odc. 38

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Sałatka z burakami, szpinakiem i kozim serem, odc. 38 foto
Przygotowujemy składniki.
Krok 2 - Mój przepis na…: Sałatka z burakami, szpinakiem i kozim serem, odc. 38 foto
Buraczki obieramy i zapiekamy ok. 20-30 min w 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Łączymy wszystkie składniki sosu do sałatki. Tak przygotowany sos odstawiamy do lodówki na kilka minut.
Krok 3 - Mój przepis na…: Sałatka z burakami, szpinakiem i kozim serem, odc. 38 foto
Orzechy włoskie prażymy na rozgrzanej patelni. Pod koniec prażenia dodajemy suszoną żurawinę i całość chwilę podgrzewamy.
Krok 4 - Mój przepis na…: Sałatka z burakami, szpinakiem i kozim serem, odc. 38 foto
Do dużej miski przekładamy ugotowaną kaszę, pokrojone w paski suszone pomidory, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w kostkę buraczki, świeży szpinak i orzechy z żurawiną. Na koniec dodajemy starty na tarce kozi ser oraz posiekaną bazylię.
Krok 5 - Mój przepis na…: Sałatka z burakami, szpinakiem i kozim serem, odc. 38 foto
Sałatkę polewamy schłodzonym sosem, posypujemy tymiankiem i dokładnie mieszamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

ben-ka 21.01.2019 16:24
Koniecznie muszę zrobić, bardzo lubimy pęczak.
IZABELA29 23.05.2017 22:36
Wygląda pysznie :D
ben-ka 02.06.2016 08:48
Spróbowałabym takiej sałatki.......
Megi 10.05.2016 09:16
wspaniały przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat