Na szybko: Pasta z suszonych pomidorów

Na szybko: Pasta z suszonych pomidorów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • orzechy nerkowca

    150 g
  • suszone pomidory z czosnkiem

    250 g
  • sok z cytryny

    1/2 szt.
  • czosnek

    4 ząbki
  • bazylia świeża

    1 garść
  • oregano

    1 łyżka
  • olej z suszonych pomidorów

    3 łyżki
  • serek kremowy

    100 g
  • woda

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Orzechy nerkowca namoczyć w zimnej wodzie przez 8 godzin (najlepiej zostawić w wodzie na noc), następnie odcedzić. Suszone pomidory odsączyć z oleju (olej zostawić). Do misy robota przełożyć orzechy, suszone pomidory, czosnek, oregano i bazylię. Dodać sok z cytryny, olej i wodę i zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dodać serek. Ponownie zmiksować aż składniki się połączą. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, można dodać jeszcze trochę wody.
Pastę przełożyć do miseczek, po wierzchu delikatnie polać olejem z suszonych pomidorów i posypać kolorowym pieprzem. Podawać z krakersami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monikalabuda 09.03.2020 13:39
250 g pomidorów przed czy po odcedzeniu?
Doradca Smaku 10.03.2020 10:54
Po odcedzeniu.
bietka 31.10.2017 19:27
Smaczna pasta : )
jejkuchnia 31.10.2017 18:20
Bardzo lubię suszone pomidory, na pewno posmakowałaby mi taka pasta. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat