Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowe z galaretką
Biszkopt ciemny robimy tak samo jak biszkopt jasny, tylko do mąki dodajemy jeszcze kakao. Po upieczeniu i wystudzeniu wycinamy w nim kieliszkiem kółeczka.
Galaretki truskawkowe rozrabiamy w połowie wody podanej na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.
Galaretki pomarańczowe rozrabiamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.
Masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałej szklance mleka rozrabiamy obie mąki i żółtka, mieszamy i wlewamy na kipiący budyń, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Ucieramy margarynę, dodajemy stopniowo zimny budyń. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao.
Na biszkopt jasny dajemy masę budyniową z kakao, na tą masę dajemy biszkopt ciemny z dziureczkami. Obieramy 3 banany kroimy na kawałki i w każdą dziurkę dajemy kawałek banana. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy tężejące galaretki truskawkowe i zalewamy nią banany, w masę śmietanową wciskamy ciemne kółka. Wykładamy masę budyniową białą, rozsmarowujemy. Pozostałe banany obieramy, kroimy na plasterki i układamy na masie białej, zalewamy tężejącymi galaretkami pomarańczowymi.
Wstawiamy do lodówki na około 3-4 godzin