Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik na kruchym cieście

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka tortowa 2 szklanki
masło 200 g
żółtko jajek 3 szt
cukier puder 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Jabłka

jabłka 2 kg
Cynamon mielony Prymat 2 szczypty

Pianka

białko 3 szt
budyń śmietankowy 1 łyżka
wiórki kokosowe 3 łyżki
cukier puder 3 łyżki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik na kruchym cieście

1 Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche, podzielić na
dwie części (2/3 oraz 1/3). Włożyć do woreczka lub owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 1 godz. (najlepsze ciasto-bardziej kruche i smaczne jest kiedy przeleży przez noc w lodówce).
2. Dno tortownicy (średnica 24 -26 cm) wyłożyć papierem do
pieczenia, większą cześć ciasta zetrzeć na tarce, na ciasto wyłożyć pocięte w plasterki jabłka i wymieszane z cynamonem.
3. Białka ( pozostałe z ciasta) z solą ubić na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier i budyń. Pianę delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi i wyłożyć
na jabłkach.
4. Na piankę zetrzeć pozostałe schłodzone ciasto.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
6. Upieczone,zimnie ciasto można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 04.07.2017 20:02
Pyszne ciasteczko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak