Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik na kruchym cieście
dwie części (2/3 oraz 1/3). Włożyć do woreczka lub owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 1 godz. (najlepsze ciasto-bardziej kruche i smaczne jest kiedy przeleży przez noc w lodówce).
2. Dno tortownicy (średnica 24 -26 cm) wyłożyć papierem do
pieczenia, większą cześć ciasta zetrzeć na tarce, na ciasto wyłożyć pocięte w plasterki jabłka i wymieszane z cynamonem.
3. Białka ( pozostałe z ciasta) z solą ubić na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier i budyń. Pianę delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi i wyłożyć
na jabłkach.
4. Na piankę zetrzeć pozostałe schłodzone ciasto.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
6. Upieczone,zimnie ciasto można posypać cukrem pudrem.