Świąteczny makowiec

Świąteczny makowiec

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ja zrobić świąteczny makowiec? Oto instrukcja i przepis na to uwielbiane, bożonarodzeniowe ciasto. Makowiec na spodzie piernikowymi z lukrem - pyszności!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka krupczatka

    200 g
  • masło

    200 g
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 małe łyż.
  • proszek do pieczenia

    1 mała łyż.
  • smalec

    50 g
  • cukier puder

    50 g
  • kasza manna

    3 duże łyż.
  • żółtko jajek

    3 szt.
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie

Na masę makową:

  • masa makowa

    1 puszka
  • orzechy pekan

    50 g
  • kasza manna

    3 duże łyż.
  • białko

    3 szt.

Do dekoracji:

  • lukier biały

  • kakao

  • płatki czekoladowe

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Świąteczny makowiec

Na stolnicę lub do miski przesiać mąkę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto po czym odstawić je na 24 godziny do lodówki. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową, orzechami oraz kaszą manną.

Po 24 godzinach rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, włożyć do formy wysmarowanej masłem i zalać masą makową.

Resztą ciasta udekorować makowiec, po czym piec w temperaturze 180°C przez 50 minut.

Makowiec ostudzić, udekorować lukrem, kakao oraz płatkami czekolady.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Bożena Matuszczyk 15.12.2018 08:00
Fajny przepis bo z gotową masą makową, prosty i niekomplikowany.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat