Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na ciasto:
-
mąka krupczatka
200 g -
masło
200 g -
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
2 małe łyż. -
proszek do pieczenia
1 mała łyż. -
smalec
50 g -
cukier puder
50 g -
kasza manna
3 duże łyż. -
żółtko jajek
3 szt. -
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie
Na masę makową:
-
masa makowa
1 puszka -
orzechy pekan
50 g -
kasza manna
3 duże łyż. -
białko
3 szt.
Do dekoracji:
-
lukier biały
-
kakao
-
płatki czekoladowe
Przepis i sposób przygotowania Świąteczny makowiec
Na stolnicę lub do miski przesiać mąkę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto po czym odstawić je na 24 godziny do lodówki. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową, orzechami oraz kaszą manną.
Po 24 godzinach rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, włożyć do formy wysmarowanej masłem i zalać masą makową.
Resztą ciasta udekorować makowiec, po czym piec w temperaturze 180°C przez 50 minut.
Makowiec ostudzić, udekorować lukrem, kakao oraz płatkami czekolady.
Komentarze (1)