Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek włoski

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 3 szkl
drożdże 35 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
oliwa 3 łyżki
woda letnia 220 ml
szpinak mrożony 2 kopiaste łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 1 kopiasta łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
mąka pszenna 2 łyżki do ciasta zielonego

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek włoski

1. Mąkę przesiewamy do miski. Z drożdży ,cukru, 2 łyżek mąki i odrobiny wody robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy drożdże wyrosną dodajemy je do mąki, wlewamy porcjami wodę, zagniatamy ciasto, pod koniec dolewamy oliwę.
2. Ciasto dzielimy na 3 części, jedną pozostawiamy białą, do drugiej dodajemy koncentrat i paprykę, do trzeciej zioła, szpinak i mąkę (aby ta część miała taką samą konsystencję jak pozostałe)Ciasta kolorowe zagniatamy do połączenia składników.
Naczynia z ciastem przykrywamy ściereczką i trzymamy w cieple do podwojenia objętości.
3. Keksówkę 30x10 smarujemy oliwą.Na dno kładziemy ciasto czerwone (najlepiej robić to dłońmi posmarowanymi oliwą).Z białego ciasta formujemy podłużny pasek i układamy go do blaszki, na wierzch kładziemy ciasto ze szpinakiem.
Blaszkę przykrywamy ściereczką i jeszcze raz pozwalamy ciastu podrosnąć.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C, wierzch ciasta smarujemy wodą i wkładamy do piekarnika na 40 minut.
Po upieczeniu, chlebek studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 03.07.2017 21:14
Bardzo kolorowo
RenataZ-et 03.07.2017 20:30
śliczny chlebuś :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak