Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z soli
4x180 g -
mąka
2 łyżki -
oliwa
4 łyżki -
masło
4 łyzki -
awokado
2 szt -
Sos szczawiowy:
-
oliwa
2 łyżki -
masło
1 łyżka -
czosnek
1 ząbek -
wino białe
1 lampka -
Musztarda francuska Prymat
1 łyżka -
szczaw mielony Smak
2 łyżki -
śmietana kremowa 30% lub 36%
200 ml -
sól
-
cukier
-
pieprz ziołowy XXL
-
sok z cytryny
-
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
1 opakowanie -
szalotka
2 szt
Przepis i sposób przygotowania Sola lemon z awokado i sosem szczawiowym
Awokado obrać, przekroić na pół, oczyścić, pokroić wzdłuż na cienkie cząstki lub plastry i skropić sokiem z cytryny.
Rybę oprószyć obficie przyprawą do ryb, a następnie mąką i usmażyć na oliwie z masłem z każdej strony na złoty kolor.
Tak przygotowaną solę przełożyć na talerz i ułożyć na niej kilka cząstek awokado. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem szczawiowym i kolorowymi sałatami.
Rybę z plastrami awokado można posypać np. pokruszonym serem pleśniowym i zapiec chwilę w piekarniku z funkcją grill.
Komentarze (2)