Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica łososiowa, domowym sposobem
Mięso peklujemy1 łyżką soli peklującej, 1 łyżką soli kamiennej i 2 łyżkami cukru. Wszystko najpierw mieszamy ze sobą i potem wcieramy w schab. Wstawiamy do lodówki 24 godziny. W tym czasie wydzielą się soki, których się pozbywamy co 12 godzin.
Naczynie myjemy, schab osuszamy ręcznikiem papierowym i przyprawiamy pozostałymi składnikami, czosnkiem, pieprzem, jałowcem, papryką, liściem laurowym. Czosnek przeciskamy przez praskę i wcieramy dokładnie z każdej strony. Pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą, niektóre musimy rozkruszyć, a inne potraktować tłuczkiem. Gdy czosnek jest już wtarty, nacieramy mięso pozostałymi przyprawami.
Tak przygotowany kawałek mięsa chowamy do lodówki na 3 doby, w tym czasie przewracamy naszą wędlinę i wycieramy naczynie jeżeli coś się jeszcze wydzieli z soków. Po zapeklowaniu, mięso musimy podsuszyć, więc wkładamy do pończochy i wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu.
Po 4 dniach możemy już kroić naszą pyszną domową wędlinę.