Doradca Smaku VIII: Smażone krewetki w sosie słodko-kwaśnym, odc. 31

odc. 31 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Smażone krewetki w sosie słodko-kwaśnym, odc. 31

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • krewetki duże

    15 szt. (tygrysie)
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • ocet balsamiczny

    2-3 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • rukola

    2 garści
  • oliwa

Do smaku

  • Kolendra cała Prymat

  • Imbir mielony Prymat

  • Kardamon mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VIII: Smażone krewetki w sosie słodko-kwaśnym, odc. 31

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Smażone krewetki w sosie słodko-kwaśnym, odc. 31 foto
Paprykę czerwoną oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Obraną cebulę kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy kolejno paprykę, po 2-3 minutach, cebulę i na końcu czosnek.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Smażone krewetki w sosie słodko-kwaśnym, odc. 31 foto
Całość doprawiamy kardamonem, cukrem, kolendrą i podlewamy octem balsamicznym. Gdy warzywa będą miękkie, wyłączamy palnik.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Smażone krewetki w sosie słodko-kwaśnym, odc. 31 foto
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy obrane i oczyszczone krewetki. Smażymy 2-3 minuty (na rumiany kolor). Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i imbirem.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Smażone krewetki w sosie słodko-kwaśnym, odc. 31 foto
Na talerze wykładamy rukolę, sos słodko-kwaśny z papryką i cebulą oraz krewetki. Całość skrapiamy oliwą, która została po smażeniu krewetek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Katarzyna Gaik ;-)
Katarzyna Gaik ;-) 27.04.2018 18:03
Doskonały przepis, od dwóch dni to właśnie danie króluje na moi stole i nie mam dość. Jedyne co zmieniłam to zamiast octu balsamicznego dałam czerwone wino i cytrynę, a cukier zamieniłam na miód.
Bożena Matuszczyk 25.04.2018 23:03
Ciekawy i kuszący przepis.Krewetki wyglądają smakowicie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat