Mój przepis na...: Grzanki po francusku z figami duszonymi w winie, odc. 32

odc. 32 Mój przepis na

Mój przepis na...: Grzanki po francusku z figami duszonymi w winie, odc. 32

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bagietka

    2 szt.
  • oliwa

    łyżka
  • czosnek

    3 ząbki
  • ser kozi

    500 g
  • wino czerwone wytrawne

    1 szklanka
  • miód

    2 łyżki
  • Goździki całe Prymat

    kilka sztuk
  • Imbir mielony Prymat

    szczypta
  • konfitura figowa

    1 łyżka
  • figi

    500 g
  • rozmaryn

    1 gałązka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    szczypta
  • Tymianek suszony Prymat

    szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mój przepis na...: Grzanki po francusku z figami duszonymi w winie, odc. 32

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na...: Grzanki po francusku z figami duszonymi w winie, odc. 32 foto
Bagietki kroimy na kromki, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i skrapiamy oliwą z oliwek. Na połowie grzanek układamy cienkie plasterki czosnku. Grzanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 215̊C na ok. 20 minut, aby się lekko zrumieniły.
Krok 2 - Mój przepis na...: Grzanki po francusku z figami duszonymi w winie, odc. 32 foto
Do garnka dodajemy miód, wino oraz 1 łyżkę konfitury figowej. Wrzucamy kilka goździków i zagotowujemy. Dodajemy figi pokrojone na ćwiartki. Przyprawiamy do smaku imbirem i czarnym pieprzem. Dodajemy gałązkę rozmarynu. Całość gotujemy.
Krok 3 - Mój przepis na...: Grzanki po francusku z figami duszonymi w winie, odc. 32 foto
Ser kozi kroimy w plastry, posypujemy obficie tymiankiem i układamy na grzankach wyjętych z piekarnika. Z wierzchu posypujemy mieloną słodką papryką i wstawiamy na kolejne 10-15 min do gorącego piekarnika.
Krok 4 - Mój przepis na...: Grzanki po francusku z figami duszonymi w winie, odc. 32 foto
Na gotowe grzanki wykładamy duszone figi, podajemy z konfiturą. Możemy ozdobić świeżą melisą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat