Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietanowo-kawowy
Białka ubić na sztywną piane,nie przerywając miksowania dodawać po łyżce(!)cukru.masa ma cały czas być sztywna.
Następnie dodawać po 1 żółtku.cały czas miksować aby masa była sztywna.mąki przesiać i delikatnie wmieszać w pianę( już nie mikserem).
Ciasto wylać do tortownicy(niczym nie wysmarowanej,tylko spód wyłożyć papierem do pieczenia)i piec w 180 stopniach 30 minut.
(ja piekłam 30 minut w prodiżu).
Biszkopt ciemny
ciasto przygotować identycznie jak w biszkopcie jasnym,ale kakao przesiac razem z mąką.
ostudzone biszkopty wyjąć z tortownicy,przykryte ściereczką odstawić na 24 godziny.
każdy przekroić na 2 lub 3 blaty.w sumie będziemy potrzebowali 2 blaty jasne i 2 ciemne,
ale moje biszkopty wyrosły tak mocno że wyszło po 3 więc 1 jasny i jeden ciemny odłożyłam do innego ciasta.
krem śmietankowy
200 ml kremówki ubić na bitą śmietanę,dodając po łyżce serka zmiksować na gładki krem(można dodać łyżkę cukru pudru)
krem kawowy.
2 łyżki kawy rozpuszczalnej zalać 3 łyżkami wrzątku i wystudzić.
mascarpone zmiksować z cukrem i kawą.Kremówkę ubić na bitą śmietanę i połaczyć z kawowym serkiem.
Blaty biszkoptu nasączać wódką wymieszaną z wodą( 50 ml wódki na 150 ml wody)
złożenie tortu
biszkopt ciemny
1/2 kremu kawowego
biszkopt jasny
cały krem śmietanowy
biszkopt ciemny
1/2 kremu kawowego
biszkopt jasny
200 ml kremówki ubić na bitą śmietanę.Posmarować cały tort włącznie z bokami.
czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i dobrze wymieszać.
Dodać 2 łyżki zimnego mleka,po wymieszaniu i lekkim wystudzeniu wylać na tort.
Górę tortu ozdobić przekrojonymi na 2 części cukierkami czekoladowymi i drażami.