Doradca Smaku VI: Racuchy na zsiadłym mleku, odc. 14

odc. 14 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Racuchy na zsiadłym mleku, odc. 14

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • jajko

    2
  • mleko

    300 ml
  • zsiadłe mleko

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    500 g
  • cukier

    2 łyżki
  • owoce

    1 opakowanie (mrożone kompotowe)
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • drożdże świeże

    50 g
  • olej do smażenia

Do smaku

  • cynamon Prymat

  • Ziele angielskie mielone Prymat

  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VI: Racuchy na zsiadłym mleku, odc. 14

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Racuchy na zsiadłym mleku, odc. 14 foto
Aby przygotować rozczyn podgrzewamy mleko. W międzyczasie do dużej miski wkruszamy świeże drożdże oraz drobny cukier, rozcieramy. Do drożdży z cukrem dolewamy mleko. Dodajemy około 5 łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy na ok 5 minut, aż masa zgęstnieje.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Racuchy na zsiadłym mleku, odc. 14 foto
Do pozostałej ilości mąki dodajemy sól, którą kolejno dodajemy do roztworu z drożdżami. Następnie wbijamy 2 jajka oraz dodajemy 4 łyżki zsiadłego mleka. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia (najlepiej umieścić ciasto w piekarniku nagrzanym do temp. 40-50 stopni).
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Racuchy na zsiadłym mleku, odc. 14 foto
Gdy ciasto wyrasta, rozmrożone owoce wrzucamy na patelnię z niedużą ilością wody, doprowadzamy do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w miseczce z wodą (ok. 100 ml). Roztwór z mąką ziemniaczaną dodajemy do gotujących owoców, powstaje nam w ten sposób lekki sos owocowy. Sos przyprawiamy korą cynamonu i zielem angielskim mielonym.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Racuchy na zsiadłym mleku, odc. 14 foto
Na rozgrzanym oleju na patelni smażymy racuchy. Racuchy podajemy z sosem owocowym, posypujemy cukrem z prawdziwą wanilią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Róża1 23.03.2017 06:24
takie uwielbiam :-)
Iwusia 22.03.2017 23:02
pychotki :)
MonikaW 22.03.2017 22:26
po naszemu to fajerkasy :) są pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat