Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa meksykańska z pulpetami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

fasola czerwona z puszki 1 szt.
kukurydza w puszce 1 szt.
pomidory krojone z puszki 1 szt.
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
papryka czerwona 1 szt.
marchew 1 szt.
ziemniaki 1 szt.
seler korzeniowy 1/2 szt.
cebula czerwona 2 szt.
ząbki czosnku 3 szt.
natka pietruszki do dekoracji (lub kolendry)
Papryka słodka mielona Prymat 6 łyżeczek
chili Prymat 1 łyżeczka
cząber 1/2 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt.
cukier trzcinowy 1/2 łyżeczki
sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)

Pulpety

mięso mielone wieprzowe 1 kg (mielona łopatka)
bułka 1 szt. (pszenna)
mleko 1/2 szklanki
jajko 1 szt.
kumin 2 łyżeczki (mielony)
sól 2 łyżeczki

Porada

Taka zupa idealnie rozgrzewa i dodaje energii.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa meksykańska z pulpetami

1. Bułeczkę rozdrobnić, zalać mlekiem, gdy rozmoknie dodać do mięsa. Mięso wymieszać z jajkiem, kuminem, solą i odstawić. Do mięsa można również dodać ze 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry.

2. Marchew, ziemniaka i selera obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę.
Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i również drobno pokroić.
Cebule i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę i lekko podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.

3. W dużym garnku zagotować około 3 - 4 litry wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, marchew, ziemniaka, selera i gotować około 15 minut.
Do gotujących się warzyw dodać podsmażoną cebulę i czosnek.

4. Na patelnię wsypać paprykę i chili, dodać nieco tłuszczu i delikatnie podsmażyć, aż będzie wyczuwalny intensywny paprykowy zapach (nie przypalić). Pod koniec wlać na patelnię ze 2 - 3 chochle płynu z warzyw, wymieszać i wszystko wlać do garnka.
Dodać bazylię, cząber i kurkumę.

5. Do gotującej się zupy wkładać uformowane, niewielkie pulpety, płyn powinien powoli cały czas się gotować.
Po około 20 minutach sprawdzić, czy pulpety są ugotowane.

6. Dodać pomidory, odsączoną kukurydzę i fasolę oraz paprykę, gotować nie więcej niż 5 minut.
7. Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, imbirem i solą.
Podawać posypane natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 06.02.2017 22:01
Pyszna, rozgrzewająca i pożywna:)
Beatris 06.02.2017 09:49
Wygląda smakowicie, chętnie bym zjadła :)
Ewelina1991 06.02.2017 08:51
apetyczna zupka
Babeczka35 06.02.2017 07:22
Smaczne danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak