Krucha tarta z kalafiorem :

Krucha tarta z kalafiorem :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    10 dag
  • masło

    1 łyżeczka
  • ciasto kruche

    1/2 gotowego
  • koperek

    1/2 pęczka
  • kalafior

    ugotowane różyczki
  • jajka

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z ciasta wyciąć krążek o średnicy 4 cm większej niż foremka do tarty ( wystarczy położyć foremkę na ciasto i obkroić w koło z 4 cm zapasem .Foremkę do tarty ( taka średnicy małej tortownicy ) natrzeć masłem i wysypać bułką tartą .Wyłożyć ciastem formę dociskając spód i brzegi .Wstawić foremkę do lodówki .
Ugotować kalafior. Odcedzić i rozdrobnić na różyczki.
Ser zmiksować z żółtkami , szczyptą soli, pieprzem i gałką . Dodać pokrojony koperek .Białka ubić na pianę i zmieszać z serem. ( masa będzie płynna ). .Doprawić do smaku . Ułożyć na cieście kalafiora z zalać masa serową .
Piekarnik rozgrzać do 200 8 C , wstawić tartę i piec ok 45 minut ( trzeba pilnować kiedy ser się zrumieni ). Wyjąć .Lekko przestudzić .Pokroić w trójkąty. Podawać z sosem np. serowym lub koperkowym lub tak jak ja z zupą krem z kalafiora zrobiona z wywaru w którym gotował się kalafior. ( biorę podwójną porcję kalafiora i potem z to co zostaje miksuje w zupie ) .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

asiatok

11.09.2016 23:02
Wyśmienity smak

anecia04

16.11.2010 09:16
doskonały pomysł

buksiak12

21.09.2010 11:04
świetnie wygląda

Dorota76

27.08.2010 11:54
brzmi fantastycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat