Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wywar warzywny
250 ml -
kalafior
120 g -
ziemniak
80 g -
jogurt naturalny
50 g -
masło
25 g -
oliwa truflowa
5 ml -
parmezan
10 g -
miód lipowy
2 g -
orzechy włoskie
5 szt -
płatki kukurydziane
20 g
Przepis i sposób przygotowania Krem z kalafiora z oliwą truflową
Orzechy prażymy w 200˚C przez ok. 6 minut. Mieszamy z miodem i zmiażdżonymi płatkami kukurydzianymi i odstawiamy. Wywar warzywny gotujemy z ziemniakami do ich miękkości. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy do garnka różyczki kalafiora i całość gotujemy 15 minut a następnie blendujemy. Odlewamy pół szklanki zblendowanej masy, do której dodajemy jogurt, masło i miód lipowy. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy do pozostałej części wywaru, cały czas mieszając. Wlewamy zupę na talerz, układamy dwie połówki orzecha włoskiego, posypujemy startym parmezanem i delikatnie kropimy oliwą truflową.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM
Komentarze (2)