Krem z kalafiora z oliwą truflową

Krem z kalafiora z oliwą truflową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wywar warzywny

    250 ml
  • kalafior

    120 g
  • ziemniak

    80 g
  • jogurt naturalny

    50 g
  • masło

    25 g
  • oliwa truflowa

    5 ml
  • parmezan

    10 g
  • miód lipowy

    2 g
  • orzechy włoskie

    5 szt
  • płatki kukurydziane

    20 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Krem z kalafiora z oliwą truflową

Orzechy prażymy w 200˚C przez ok. 6 minut. Mieszamy z miodem i zmiażdżonymi płatkami kukurydzianymi i odstawiamy. Wywar warzywny gotujemy z ziemniakami do ich miękkości. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy do garnka różyczki kalafiora i całość gotujemy 15 minut a następnie blendujemy. Odlewamy pół szklanki zblendowanej masy, do której dodajemy jogurt, masło i miód lipowy. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy do pozostałej części wywaru, cały czas mieszając. Wlewamy zupę na talerz, układamy dwie połówki orzecha włoskiego, posypujemy startym parmezanem i delikatnie kropimy oliwą truflową.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

jejkuchnia 10.10.2017 16:30
Ale to pięknie wygląda... BOSKIE!
Bożena Matuszczyk 10.10.2017 13:27
Taki krem musi być pyszny , najwyższy czas wypróbować.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat