Przepis i sposób przygotowania na: Papryka z kaszą gryczaną i warzywami
2. Cebulę i czosnek obrać i również drobniutko pokroić.
3. Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazdo nasienne.
4. Kaszę gryczaną zalać szklanką zimnej wody i podgotować pod przykryciem przez około 8 minut w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie kaszę odstawić pod przykryciem, aby wchłonęła wodę.
5. Podsmażyć lekko cebulkę i czosnek, dodać pomidory, a następnie seler i wszystkie przyprawy oprócz soli, jeszcze chwilę smażyć.
6. Następnie zdjąć warzywa z palnika, wymieszać z kaszą i z pokrojonym w kosteczkę serem kanapkowym. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie większą ilością pieprzu.
7. Napełnić farszem papryki, włożyć je do foremki i podlać około 300 ml wody, tak do 0,5 - 1 cm wysokości papryki.
8. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 30 minut.