Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki z morelami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI

jajko 2 sztuki
cukier waniliowy 1 sztuka
cukier 3 płaskie łyżki
mleko 1 szklanka
mąka ok 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

DODATKOWO

olej do smażenia
cukier puder do podania
morele ok 400 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z morelami

Kroki postępowania

1
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę
Krok 1 - Racuszki z morelami foto
2
Do ubitej masy jajecznej dodajemy sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia) oraz wlewamy mleko. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto pozostawiamy na około 15 minut, a między czasie przygotowujemy owoce.
Krok 2 - Racuszki z morelami foto
3
Morele myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki.
Krok 3 - Racuszki z morelami foto
4
Tak przygotowane kroimy na mniejsze części i dodajemy do ciasta. Łączymy je z ciastem za pomocą łyżki.
Krok 4 - Racuszki z morelami foto
5
Tak przygotowane owocowe ciasto porcjami wykładamy na rozgrzany olej. Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 5 - Racuszki z morelami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.01.2017 22:51
Bardzo dobre.
Motorek 26.12.2016 10:22
smaczne racuchy
ben-ka 20.12.2016 17:50
Jakie smakowite............
marzut 20.12.2016 16:25
Smaczne danie
Krystyna32 20.12.2016 08:09
bardzo smaczne
MonikaW 19.12.2016 21:53
pyszny pomysł
dodi 19.12.2016 17:46
apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak