Racuszki z jabłkami i serkiem homogenizowanym lub sosem karmelowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    4 szt. (szara reneta, papierówka)
  • jajko

    2 szt.
  • drożdże

    30 g (świeże)
  • mleko 3,2%

    250 ml
  • cukier

    2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    300 g (typ 500)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • żurawina suszona

    3 łyżki
  • laska wanilii

    1 szt.
  • serek mascarpone

    200 g
  • masło klarowane

  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Cukier z prawdziwą wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • cukier trzcinowy

    100 g
  • śmietanka słodka

    300 ml (śmietanka 30%)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Racuszki z jabłkami i serkiem homogenizowanym lub sosem karmelowym foto
Przygotować składniki.
Krok 2 - Racuszki z jabłkami i serkiem homogenizowanym lub sosem karmelowym foto
Do 125 ml mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i odczekać ok. 10 min, aż drożdże zaczną się pienić. Do miski przesiać mąkę, dodać przygotowany rozczyn, jaja, ziarna z przeciętej na pół laski wanilii, resztę mleka i cukru, ½ łyżeczki  soli, a następnie wyrobić ciasto. Jabłka obrać, pokroić na plastry i oprószyć cynamonem. Do ciasta dodać plastry jabłek, suszoną żurawinę, obtaczając je w całości w cieście.
Krok 3 - Racuszki z jabłkami i serkiem homogenizowanym lub sosem karmelowym foto
Rozgrzać patelnię i smażyć partiami placuszki po ok. 2 min z każdej strony na bursztynowy kolor. Usmażone placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 4 - Racuszki z jabłkami i serkiem homogenizowanym lub sosem karmelowym foto
Sos karmelowy (opcjonalnie zamiast serka homogenizowanego) – podgrzewamy w garnku z grubym dnem cukier trzcinowy tak, aby się powoli rozpuścił a nie przypalił. Następnie wlewamy słodką śmietankę i gotujemy bardzo powoli do momentu zgęstnienia sosu. Sos można doprawić cynamonem.
Krok 5 - Racuszki z jabłkami i serkiem homogenizowanym lub sosem karmelowym foto
Gotowe posypać cukrem z prawdziwą wanilią. Podawać z serkiem mascarpone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 14.05.2017 15:42
Doskonałe racuszki !
aniagdz 07.05.2015 10:07
nic tylko biec do kuchni :)
Kasiaaa 26.04.2015 11:23
Bardzo apetycznie wyglądają :)
viki103 20.03.2015 09:32
Wczoraj zrobiłam placuszki, są bardzo smaczne :) Ale sos przebija wszystko jest rewelacyjny, dodałam jeszcze do niego uprażone włoskie orzechy i polałam nim placuszki mmm pychotka :D Polecam wszystkim.
wioleczka83 13.11.2014 20:52
zrobiłam i wszyscy chcieli przepis. Dzięki za rewelacyjny przepis
Lucan 25.10.2014 17:02
wygląda apetycznie!
Renata22 21.10.2014 21:14
nie robiłam jeszcze drożdżowych, czas wypróbować!
MagdaXXX 21.10.2014 20:18
mniam ekstra ja poproszę jednego placuszka .....albo 5 :-)
cukiereczek 17.10.2014 18:14
na pewno bardzo smaczne
wioleczka83 16.10.2014 21:53
pyszny deserek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat