Przepis dnia IV, odc. 49: Młodzowy kuch z prażonymi jabłkami

Przepis dnia IV, odc. 49: Młodzowy kuch z prażonymi jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka

    500 g
  • cukier

    50 g
  • jajko

    2 szt.
  • żółtko jajek

    2 szt.
  • rodzynki

    25 g
  • mleko

    200 ml
  • masło

    25 g

Rozczyn

  • drożdże

    50 g
  • mąka

    1 łyżka
  • mleko

    20 ml
  • cukier

    1 łyżka

Kruszonka

  • masło

    50 g
  • mąka

    100 g
  • cukier

    50 g
  • proszek do pieczenia

    1 płaska łyżeczka

Jabłka prażone

  • jabłka prażone

    500 g
  • cynamon

  • laska wanilii

    1/2 szt.
  • woda

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia IV, odc. 49: Młodzowy kuch z prażonymi jabłkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 49: Młodzowy kuch z  prażonymi jabłkami  foto
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Mieszamy ciepłe mleko, rozkruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Przykrywamy rozczyn ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Z masła, mąki, cukru i proszku do pieczenia przygotowujemy kruszonkę i odstawiamy ją do lodówki na kilka minut.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 49: Młodzowy kuch z  prażonymi jabłkami  foto
Do miski wrzucamy mąkę ,a osobno mieszamy 2 jajka całe i 2 żółtka , które następnie dorzucamy do mąki.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 49: Młodzowy kuch z  prażonymi jabłkami  foto
Następnie do misy malaksera dodajemy rozczyn, mąkę wymieszaną z jajami i powoli mieszamy stopniowo dodając ciepłe masło, ciepłe mleko i wcześniej namoczone rodzynki .
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 49: Młodzowy kuch z  prażonymi jabłkami  foto
Do wysmarowanej masłem formy wkładamy wyrobione w malakserze ciasto drożdżowe, na wierzchu układamy małe kawałeczki kruszonki. Wstawiamy je do piekarnika (góra dół + termo obieg), pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach co jakiś czas kontrolując ciasto
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 49: Młodzowy kuch z  prażonymi jabłkami  foto
Prażone jabłka przekładamy do rondelka, dodajemy cynamon i laskę wanilii ( połowę), jabłka podlewamy 3 łyżkami wody i gotujemy ok. 7 minut.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 49: Młodzowy kuch z  prażonymi jabłkami  foto
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, podajemy z jabłkami, bitą śmietaną i świeżą miętą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat