Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 49: Młodzowy kuch z prażonymi jabłkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka 500 g
cukier 50 g
jajko 2 szt.
żółtko jajek 2 szt.
rodzynki 25 g
mleko 200 ml
masło 25 g

Rozczyn

drożdże 50 g
mąka 1 łyżka
mleko 20 ml
cukier 1 łyżka

Kruszonka

masło 50 g
mąka 100 g
cukier 50 g
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Jabłka prażone

jabłka prażone 500 g
cynamon
laska wanilii 1/2 szt.
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 49: Młodzowy kuch z prażonymi jabłkami

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Mieszamy ciepłe mleko, rozkruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Przykrywamy rozczyn ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Z masła, mąki, cukru i proszku do pieczenia przygotowujemy kruszonkę i odstawiamy ją do lodówki na kilka minut.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 49: Młodzowy kuch z  prażonymi jabłkami  foto
2
Do miski wrzucamy mąkę ,a osobno mieszamy 2 jajka całe i 2 żółtka , które następnie dorzucamy do mąki.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 49: Młodzowy kuch z  prażonymi jabłkami  foto
3
Następnie do misy malaksera dodajemy rozczyn, mąkę wymieszaną z jajami i powoli mieszamy stopniowo dodając ciepłe masło, ciepłe mleko i wcześniej namoczone rodzynki .
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 49: Młodzowy kuch z  prażonymi jabłkami  foto
4
Do wysmarowanej masłem formy wkładamy wyrobione w malakserze ciasto drożdżowe, na wierzchu układamy małe kawałeczki kruszonki. Wstawiamy je do piekarnika (góra dół + termo obieg), pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach co jakiś czas kontrolując ciasto
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 49: Młodzowy kuch z  prażonymi jabłkami  foto
5
Prażone jabłka przekładamy do rondelka, dodajemy cynamon i laskę wanilii ( połowę), jabłka podlewamy 3 łyżkami wody i gotujemy ok. 7 minut.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 49: Młodzowy kuch z  prażonymi jabłkami  foto
6
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, podajemy z jabłkami, bitą śmietaną i świeżą miętą.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 49: Młodzowy kuch z  prażonymi jabłkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak