Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowe tiramisu

5.0
(62)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kochacie tiramisu? Wypróbujcie ten przepis na truskawkową wersję tego deseru!  Jest pyszny i mocno owocowy, polecam!

Składniki:

serek mascarpone 500 gram
żółtko jajek 3 sztuki
truskawki świeże 400 gram
biszkopty podłużne 1 duża paczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżki
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe tiramisu

Kroki postępowania

1
Truskawki myjemy, osuszamy i usuwany z nich szypułki. Gotowe miksujemy, podgrzewamy i rozpuszczamy w nich łyżeczkę żelatyny. Tak przygotowane studzimy.
Między czasie przygotowujemy krem mascarpone. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Do miski przekładamy serek. Ucieramy go dodając stopniowo utarte na puch żółtka.
Krok 1 - Truskawkowe tiramisu foto
2
Gdy mus truskawkowy ostygnie maczamy w nim biszkopty.Dno formy o wymiarach 24 x 16 cm wykładamy tak przygotowanymi biszkoptami. Biszkopty delikatnie polewamy musem, by wypełnił on szczeliny pomiędzy nimi.
Krok 2 - Truskawkowe tiramisu foto
3
Na biszkopty wykładamy połowę kremu mascarpone.
Krok 3 - Truskawkowe tiramisu foto
4
Na krem ponownie wykładamy warstwę biszkoptów obtoczonych w musie truskawkowym.
Krok 4 - Truskawkowe tiramisu foto
5

Całość przykrywamy pozostałą częścią kremu. Ciasto odstawiamy do chłodu, by krem zastygł.
Tiramisu przed podaniem oprószamy kakao.

Krok 5 - Truskawkowe tiramisu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noninka77 11.12.2016 09:03
Wprost uwielbiam :)
Stenka 10.12.2016 20:22
smaczne ciasto
Beatris 10.12.2016 20:21
Wspaniały deser :)
bietka 10.12.2016 17:58
na sam widok ślinka cieknie :)
gusia1000 10.12.2016 15:38
Po prostu znakomitość.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak