Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wyjątkowe okazje: Torcik bezowy z kremem mascarpone i czarną porzeczką

5.0
(40)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Beza

białko 200 g
cukier kryształ 300 g
sól do smaku

Krem do bezy

żółtko jajek 3 sztuki
cukier puder 5 łyżek
serek mascarpone 250 g
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki

Czarna porzeczka

porzeczki 1 szklanka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
imbir
cynamon
cukier 4 łyżki

Porada

1) Do owoców dodaj ¼ łyżeczki wymieszanych w równych proporcjach przypraw korzennych: Gałka muszkatołowa mielona, Imbir mielony i Cynamon mielony Prymat. 2) Opcjonalnie (zamiast czarnej porzeczki) jako dodatek do bezy z kremem mascarpone można p

Przepis i sposób przygotowania na: Wyjątkowe okazje: Torcik bezowy z kremem mascarpone i czarną porzeczką

Sposób przygotowania:
Beza: do białek dodać cukier i szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Na pergaminie narysować dwa kółka o średnicy 15 cm, wyłożyć na nie pianę i piec bez termoobiegu przez około 40 minut w temperaturze 160 stopni.

Krem do bezy: żółtka utrzeć z cukrami, dodać ser mascarpone i ubić mikserem. 

Czarna porzeczka: wszystkie składniki zagotować, wystudzić i zmiksować. Tak przygotowanymi owocami można polać gotową bezę. Zamiast czarnej porzeczki można podać do bezy krojone świeże owoce sezonowe

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 22.05.2018 11:32
Pod moje smaki ,super przepis;)
jejkuchnia 26.03.2018 19:34
Zdecydowanie moje smaki - wszystko co lubię!
IZABELA29 06.01.2017 16:57
Super wygląda
edytazaw89@wp 21.10.2016 20:29
Jak z cukierni
endzi
endzi 05.02.2016 10:12
Beza mniam uwielbiam!!!
Franciszek 23.12.2015 18:41
dobry do kawki
Futka 23.12.2015 14:40
Cudowny i bardzo smakowity torcik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak