Doradca Smaku XI: Deser mascarpone z owocami, odc. 2

odc. 2 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Deser mascarpone z owocami, odc. 2

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszny, kremowy deser z sera mascarpone z sezonowymi owocami to ciekawa propozycja do zrobienia wtedy, kiedy macie ochotę na coś słodkiego. W deserze chrupią skropione likierem kawowym herbatniki czekoladowe, a pucharek z tymi pysznościami ozdabiają świeże listki mięty i kwaskowe porzeczki.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na deser:

  • żółtka

    3 sztuki
  • cukier puder

    40 gramów
  • serek mascarpone

    500 mililitrów
  • śmietanka 36%

    2-3 łyżki
  • masło

    1/3 kostki
  • truskawki

    150 gramów
  • borówki

    100 gramów
  • herbatniki czekoladowe

    10 sztuk
  • likier kawowy

    50 mililitrów

Do dekoracji:

  • mięta liście

    kilka sztuk
  • porzeczki czerwone

    kilka gałązek

Do smaku:

  • cukier z prawdziwą wanilią

    do smaku
  • chili pieprz cayenne

    do smaku
  • przyprawa do kawy i deserów

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masa mascarpone:

Żółtka ucieramy z czterema łyżkami cukru pudru (miksujemy mikserem - przygotowanie klasycznego „kogel-mogel”). Dodajemy mascarpone, cukier z prawdziwą wanilią oraz odrobinę śmietanki. Ponownie miksujemy. Krem wkładamy do lodówki do schłodzenia na 15-20 min.

Karmelizowane owoce:

Na lekko rozgrzaną patelnię dodajemy masło, aby spokojnie się roztapiało (baza karmelizowanych owoców). W międzyczasie przygotowujemy truskawki. Pozbywamy się szypułek. Duże truskawki kroimy na ćwiartki, małe na połówki. Do roztopionego masła dodajemy truskawki oraz borówki. Posypujemy łyżką cukru pudru (zamiennie możemy użyć cukier trzcinowy lub miód). Dodajemy chili pieprz cayenne. Delikatnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, aby owoce się schłodziły.

Do namoczenia herbatników:

Do miski wlewamy likier kawowy. Dodajemy przyprawę do kawy i deserów. Herbatniki moczymy w likierze kawowym i wykładamy do miseczek (można użyć zamiennie pucharków), polewamy dodatkowo 1 łyżeczką likieru.

Podanie:

Do każdej z miseczek dodajemy na krakersy po dwie duże łyżki schłodzonego kremu. Następnie dodajemy po dwie łyżki karmelizowanych owoców z patelni (owoce muszą być schłodzone, a krem zimny!). Czynność powtarzamy tworząc warstwy. Dekorujemy gałązką czerwonych porzeczek oraz listkami świeżej mięty.

Wskazówki:

Możecie zastąpić:

- cukier puder - miodem lub cukrem trzcinowym;

- truskawki - ulubionymi owocami sezonowymi (malinami, jabłkami, wiśniami itd.)

- herbatniki czekoladowe - herbatnikami waniliowymi, bezami, biszkoptami lub makaronikami;

- likier kawowy - kakao lub kawą.

Doradca Smaku
Aby uzyskać subtelną kremowość należy dodać więcej śmietanki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat