Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Deser mascarpone z owocami, odc. 2

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(207)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Pyszny, kremowy deser w pucharkach, z sera mascarpone z sezonowymi owocami to ciekawa propozycja do zrobienia wtedy, kiedy macie ochotę na coś słodkiego. W deserze chrupią skropione likierem kawowym herbatniki czekoladowe, a pucharek z tymi pysznościami ozdabiają świeże listki mięty i kwaskowe porzeczki.

Składniki:

Na deser:

żółtko jajek
3 sztuki
cukier puder
40 gramów
serek mascarpone
500 mililitrów
śmietanka 36%
2-3 łyżki
masło
1/3 kostki
truskawki
150 gramów
borówki
100 gramów
herbatniki czekoladowe
10 sztuk
likier kawowy
50 mililitrów

Do dekoracji:

mięta liście
kilka sztuk
porzeczki czerwone
kilka gałązek

Do smaku:

Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
do smaku
Przyprawa do kawy i deserów klasyczna Prymat
do smaku

Porada

Aby uzyskać subtelną kremowość należy dodać więcej śmietanki.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Deser mascarpone z owocami, odc. 2

Pyszny deser w pucharkach nie dość, że cieszy oko, to jeszcze smakuje wyśmienicie. W tym przepisie wykorzystujemy mascarpone, wanilię, owoce i herbatniki maczane w kawie lub likierze kawowym. Ten deser jest inspirowany włoskim tiramisu, ale masa nie zawiera jajek i jest podawany z sezonowymi owocami.

Masa mascarpone:

Żółtka ucieramy z czterema łyżkami cukru pudru (miksujemy mikserem - przygotowanie klasycznego „kogel-mogel”). Dodajemy mascarpone, cukier z prawdziwą wanilią oraz odrobinę śmietanki. Ponownie miksujemy. Krem wkładamy do lodówki do schłodzenia na 15-20 min.

Karmelizowane owoce:

Na lekko rozgrzaną patelnię dodajemy masło, aby spokojnie się roztapiało (baza karmelizowanych owoców). W międzyczasie przygotowujemy truskawki. Pozbywamy się szypułek. Duże truskawki kroimy na ćwiartki, małe na połówki. Do roztopionego masła dodajemy truskawki oraz borówki. Posypujemy łyżką cukru pudru (zamiennie możemy użyć cukier trzcinowy lub miód). Dodajemy chili pieprz cayenne. Delikatnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, aby owoce się schłodziły.

Do namoczenia herbatników:

Do miski wlewamy likier kawowy. Dodajemy przyprawę do kawy i deserów. Herbatniki moczymy w likierze kawowym i wykładamy do miseczek (można użyć zamiennie pucharków), polewamy dodatkowo 1 łyżeczką likieru.

Podanie:

Do każdej z miseczek dodajemy na krakersy po dwie duże łyżki schłodzonego kremu. Następnie dodajemy po dwie łyżki karmelizowanych owoców z patelni (owoce muszą być schłodzone, a krem zimny!). Czynność powtarzamy tworząc warstwy. Dekorujemy gałązką czerwonych porzeczek oraz listkami świeżej mięty.

Wskazówki:

Możecie zastąpić:

- cukier puder - miodem lub cukrem trzcinowym;

- truskawki - ulubionymi owocami sezonowymi (malinami, jabłkami, wiśniami itd.)

- herbatniki czekoladowe - herbatnikami waniliowymi, bezami, biszkoptami lub makaronikami;

- likier kawowy - kakao lub kawą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 18.09.2019 11:47
Z chęcią zjadłabym teraz taki pyszny deserek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak