Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Deser mascarpone z owocami, odc. 2
Pyszny deser w pucharkach nie dość, że cieszy oko, to jeszcze smakuje wyśmienicie. W tym przepisie wykorzystujemy mascarpone, wanilię, owoce i herbatniki maczane w kawie lub likierze kawowym. Ten deser jest inspirowany włoskim tiramisu, ale masa nie zawiera jajek i jest podawany z sezonowymi owocami.
Masa mascarpone:
Żółtka ucieramy z czterema łyżkami cukru pudru (miksujemy mikserem - przygotowanie klasycznego „kogel-mogel”). Dodajemy mascarpone, cukier z prawdziwą wanilią oraz odrobinę śmietanki. Ponownie miksujemy. Krem wkładamy do lodówki do schłodzenia na 15-20 min.
Karmelizowane owoce:
Na lekko rozgrzaną patelnię dodajemy masło, aby spokojnie się roztapiało (baza karmelizowanych owoców). W międzyczasie przygotowujemy truskawki. Pozbywamy się szypułek. Duże truskawki kroimy na ćwiartki, małe na połówki. Do roztopionego masła dodajemy truskawki oraz borówki. Posypujemy łyżką cukru pudru (zamiennie możemy użyć cukier trzcinowy lub miód). Dodajemy chili pieprz cayenne. Delikatnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, aby owoce się schłodziły.
Do namoczenia herbatników:
Do miski wlewamy likier kawowy. Dodajemy przyprawę do kawy i deserów. Herbatniki moczymy w likierze kawowym i wykładamy do miseczek (można użyć zamiennie pucharków), polewamy dodatkowo 1 łyżeczką likieru.
Podanie:
Do każdej z miseczek dodajemy na krakersy po dwie duże łyżki schłodzonego kremu. Następnie dodajemy po dwie łyżki karmelizowanych owoców z patelni (owoce muszą być schłodzone, a krem zimny!). Czynność powtarzamy tworząc warstwy. Dekorujemy gałązką czerwonych porzeczek oraz listkami świeżej mięty.
Wskazówki:
Możecie zastąpić:
- cukier puder - miodem lub cukrem trzcinowym;
- truskawki - ulubionymi owocami sezonowymi (malinami, jabłkami, wiśniami itd.)
- herbatniki czekoladowe - herbatnikami waniliowymi, bezami, biszkoptami lub makaronikami;
- likier kawowy - kakao lub kawą.