Doradca Smaku IX: Torcik z mascarpone i malinami, odc. 36

odc. 36 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Torcik z mascarpone i malinami, odc. 36

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Oto przepis na deser z serka mascarpone z karmelizowanymi owocami i kruszonymi herbatnikami czekoladowymi.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • serek mascarpone

    3 łyżki
  • likier mleczno-kawowy

    50 mililitrów
  • herbatniki

    10 sztuk
  • maliny świeże

    70 gramów
  • jeżyny

    70 gramów
  • wino białe wytrawne

    200 mililitrów
  • miód

    70 mililitrów
  • masło

    2 łyżki
  • herbatniki czekoladowe

    4 łyżki
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

  • listki mięty

Do smaku:

  • Kardamon mielony Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku IX: Torcik z mascarpone i malinami, odc. 36

Do miski wybijamy 3 żółtka. Do żółtek dodajemy cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Składniki ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy ser mascarpone, doprawiamy chili pieprzem cayenne, całość miksujemy na gładką masę.

Likier mleczno-kawowy wlewamy do oddzielnej miseczki. Biszkopty kroimy na połówki, każdy kawałek maczamy w likierze i układamy na dnie oraz dookoła ringu.

Krem z serka mascarpone przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy do ringu wyłożonego biszkoptem, dodając w trakcie do środka po 2-3 maliny i jeżyny.

Na talerzu kładziemy papier do pieczenia, na nim kładziemy torcik i wkładamy go do lodówki na 20 minut.

Pozostałe maliny i jeżyny przekładamy na rozgrzaną patelnię. Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy miód, białe wino i karmelizujemy. W trakcie doprawiamy do smaku kardamonem, dodajemy masło, mieszamy.

Na talerz wysypujemy pokruszone herbatniki czekoladowe. Torcik wyciągamy z lodówki, delikatnie ogrzewamy w dłoniach i wyciągamy z ringu. Kładziemy na herbatnikach, na środek torcika oraz na boki talerza wykładamy skarmelizowane owoce. Wierzch deseru dekorujemy listkami świeżej mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Linka2107 08.11.2018 21:58
Pychotka, takie deserki uwielbiam :)
Bożena Matuszczyk 05.11.2018 22:59
Aż ślinka pociekła,smakowity torcik;)
bietka 05.11.2018 09:11
Poproszę chociaż kawałeczek : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat