Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Torcik z mascarpone i malinami, odc. 36
Do miski wybijamy 3 żółtka. Do żółtek dodajemy cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Składniki ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy ser mascarpone, doprawiamy chili pieprzem cayenne, całość miksujemy na gładką masę.
Likier mleczno-kawowy wlewamy do oddzielnej miseczki. Biszkopty kroimy na połówki, każdy kawałek maczamy w likierze i układamy na dnie oraz dookoła ringu.
Krem z serka mascarpone przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy do ringu wyłożonego biszkoptem, dodając w trakcie do środka po 2-3 maliny i jeżyny.
Na talerzu kładziemy papier do pieczenia, na nim kładziemy torcik i wkładamy go do lodówki na 20 minut.
Pozostałe maliny i jeżyny przekładamy na rozgrzaną patelnię. Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy miód, białe wino i karmelizujemy. W trakcie doprawiamy do smaku kardamonem, dodajemy masło, mieszamy.
Na talerz wysypujemy pokruszone herbatniki czekoladowe. Torcik wyciągamy z lodówki, delikatnie ogrzewamy w dłoniach i wyciągamy z ringu. Kładziemy na herbatnikach, na środek torcika oraz na boki talerza wykładamy skarmelizowane owoce. Wierzch deseru dekorujemy listkami świeżej mięty.