Barszcz czerwony z uszkami.*.

Barszcz czerwony z uszkami.*.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kwas buraczany

  • buraki

    1 kg
  • chleb ciemny

    1 kromka
  • czosnek

    2 ząbki
  • pieprz czarny ziarnisty

  • ziele angielskie

  • liście laurowe Prymat

  • cukier

Barszcz

  • buraki

    1/2 kg
  • marchew

    2 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • seler korzeniowy

    1/2 szt.
  • por

    1 średni
  • cebula

    2 szt.
  • prawdziwki

    8 dag
  • sok z cytryny

    1/2 cytryny
  • czosnek

    2 ząbki
  • chrzan tarty

    1 łyżeczka
  • liście laurowe Prymat

    2 szt.
  • pieprz czarny mielony

    3 ziarna
  • ziele angielskie całe

  • miód

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Buraki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Włożyć do słoja lub kamiennego garnka, dodać obrany czosnek, pieprz, ziele, listek i cukier. Zalać letnią przegotowaną wodą, tak aby przykryła buraki. Na wierzchu położyć kromkę razowego chleba. Słój przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejsc 5-6 dnia. Przed użyciem przecedzić.
Buraki obrać, umyć i pokroić w plastry. Cebule obrać i przekroić. Warzywa oczyścić i opłukać. Wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać przyprawy, posolić i gotować na małym ogniu 30 min. Grzyby umyć, namoczyć na 8 godz. i gotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Gdy grzyby i warzywa będą miękkie przecedzić oba wywary i połączyć. Dodać kwas buraczany w proporcji 1:1. Barszcz podgrzać, doprawić sokiem z cytryny lub winem, solą pieprzem oraz cukrem lub miodem. Tuż przed podaniem dodać chrzan i zmiażdżony czosnek. Podawać z uszkami.
Doradca Smaku
Technologiczna porada Beko: Używanie płyty indukcyjnej skraca czas gotowania do 30 % w porównaniu z płyta gazową – możesz zaoszczędzić nawet do 5 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

08.12.2017 11:43
Pyszny barszczyk;)

misia53

03.12.2016 21:44
Rranciszku , to nie śledzie tylko karp haha....

IlonaAlbertos

01.12.2016 10:17
Wygląda wspaniale.

Franciszek

29.11.2016 13:25
smaczne śledzie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat