Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z pieczarkami do barszczu
Rokrocznie przygotowujecie świąteczne uszka, ale nie zawsze macie dużo grzybów leśnych, które możecie wykorzystać do farszu? Nie martwicie się, bo z pomocą przychodzą uszka z pieczarkami, które zgodnie z tradycją zaliczamy do jednych z 12 wigilijnych potraw. Przepis na uszka z pieczarkami jest banalnie prosty, a najważniejsze to przygotowanie odpowiedniego ciasta oraz pieczarkowego farszu. Sprawdźcie szybki i sprawdzony przepis na uszka z pieczarkami do świątecznego barszczu, bo to z nim najczęściej podajemy nasze pieczarkowe uszka.
Kroki postępowania
Przygotowanie farszu pieczarkowego: Z pieczarek oderwać trzonki, a z kapeluszy zdjąć skórkę. Umyć, a następnie pokroić w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną cebulę i chwilkę podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki i podsmażać do odparowania nadmiaru wody. Pieczarki doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz pozostawić do ostudzenia.
Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i odłożyć na 20 minut, aby odpoczęło. Odrywać po kawałku i rozwałkowywać na grubość około 3 mm. Za pomocą literatki wykrawać kółka. Na każdym kółku nałożyć farsz pieczarkowy.
Uszka gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia.