Wigilijny barszcz czerwony z uszkami.*.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami.*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • korzeń chrzanu

    1 sztuka
  • mrożone maliny

    200 g
  • antrykot wołowy

    200 g
  • buraki

    1,5 kg
  • suszone jabłka

    garść
  • wędzone śliwki

    garść
  • majeranek Prymat

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • sól

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami.*. foto
Buraki umyć, każdy zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 1 godzinę do momentu, aż będą miękkie.
Krok 2 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami.*. foto
Następnie nastawić wywar. Do garnka włożyć umyte mięso, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i pokrojone na kawałki warzywa. Zagotować, zdjąć szumowiny i zmniejszyć ogień.
Krok 3 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami.*. foto
Następnie wyjąć warzywa i dodać wystudzone, pokrojone na plastry upieczone buraki. Zagotować na wolnym ogniu (jeśli kolor będzie mało intensywny, można dodać koncentrat buraczany).
Krok 4 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami.*. foto
Do gotującej się zupy dodać kilka suszonych plastrów jabłek i wędzonych śliwek, malin oraz majeranek. Zagotować do momentu wrzenia i wyłączyć . Do smaku dodać sól i opcjonalnie cukier. Barszczyk podawać z uszkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

15.01.2019 00:16
U mnie na wigilię jest barszcz postny, nie gotuję na wołowinie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat