Wigilijny barszcz czerwony z uszkami.*.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami.*.

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • korzeń chrzanu

    1 sztuka
  • maliny mrożone

    200 gramów
  • antrykot wołowy

    200 gramów
  • buraki

    1,5 kilograma
  • suszone jabłka

    garść
  • wędzone śliwki

    garść
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 liści
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wigilijny barszcz czerwony z uszkami.*.

Kroki postępowania

Krok 1 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami.*. foto
Buraki umyć, każdy zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 1 godzinę do momentu, aż będą miękkie.
Krok 2 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami.*. foto
Następnie nastawić wywar. Do garnka włożyć umyte mięso, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i pokrojone na kawałki warzywa. Zagotować, zdjąć szumowiny i zmniejszyć ogień.
Krok 3 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami.*. foto
Następnie wyjąć warzywa i dodać wystudzone, pokrojone na plastry upieczone buraki. Zagotować na wolnym ogniu (jeśli kolor będzie mało intensywny, można dodać koncentrat buraczany).
Krok 4 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami.*. foto
Do gotującej się zupy dodać kilka suszonych plastrów jabłek i wędzonych śliwek, malin oraz majeranek. Zagotować do momentu wrzenia i wyłączyć . Do smaku dodać sól i opcjonalnie cukier. Barszczyk podawać z uszkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

ben-ka 15.01.2019 00:16
U mnie na wigilię jest barszcz postny, nie gotuję na wołowinie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat