Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta pekińska na gęsto

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta pekińska duża główka
marchewka duża
seler naciowy mlody do smaku
por (biała część) średni kawałek
cebula biała duża
mąka pszenna
mleko 100 ml
masło 70 g
śmietanka 100 ml
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta pekińska na gęsto

Kroki postępowania

1
Kapustę poszatkować dość cienko i lekko posolić. Wymieszać i przełożyć do dużego garnka z rozpuszczonym masłem.
Krok 1 - Kapusta pekińska na gęsto foto
2
Dodać drobno pokrojonego pora, podlać niewielką ilością gorącej wody i nakryć. Dusić kilka minut, aż kapusta zmniejszy objętość.
Krok 2 - Kapusta pekińska na gęsto foto
3
Dołożyć drobno pokrojone łodyżki selera naciowego.
Krok 3 - Kapusta pekińska na gęsto foto
4
Obrać marchewkę i zetrzeć na średnich oczkach tarki, dodać do kapusty, dodać nieco soli i pieprzu.
Krok 4 - Kapusta pekińska na gęsto foto
5
Dusić, aż kapusta zmięknie i odparuje woda. Podlać kapustę mlekiem i chwilę poddusić bez pokrywki. Posypać niewielką ilością mąki pszennej i mieszać, aż kapusta zgęstnieje.
Krok 5 - Kapusta pekińska na gęsto foto
6
Dolać śmietankę i doprawić całość do smaku.
Podawać jako dodatek do obiadu.
Krok 6 - Kapusta pekińska na gęsto foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kierowca bombowca 04.12.2016 11:48
Już wiem, że mi posmakuje.
Mam w domu kapustę pekińską i jutro próbuję.
Habibi 27.11.2016 17:40
Kapustą pekińską zastępuję młodą cukrową kapustę, na którą sezon jest krótki. Robię ją z różnymi dodatkami.
Pink Sheep
Pink Sheep 26.11.2016 12:29
nigdy nie jadłam tak przygotowanej pekinki
Motorek 24.11.2016 19:18
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak