Wątróbka z indyka podana na aromatycznych jabłkach z majerankiem i ogórkami kwaszonymi

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Delikatna wątróbka z indyka z duszonymi jabłkami. Doprawcie ją dużą ilością świeżo mielonego pieprzu i majeranku. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    500 ml
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    1 szt
  • masło

    3 łyżki
  • Majeranek suszony Prymat

    do smaku
  • calvados

    50 ml
  • miód pszczeli

    2 łyżki
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

    1/4 szklanki
  • ogórki kwaszone

    4 posiekane
  • jabłko winne

    4 kilka szt.
  • wątróbka z indyka

    300 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umytą i oczyszczoną wątróbkę zamoczyć w mleku, odstawić na 6-8 godzin, a następnie osuszyć. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, skropić sokiem z cytryny, pokroić w cząstki i usmażyć na maśle, dodając majeranek , calvados, miód pszczeli i Pieprz czarny grubo mielony. Wątróbkę oprószyć mąką, usmażyć z obu stron, ułożyć na aromatycznych jabłkach i skropić powstałym podczas smażenia jabłek sosem. Podawać z obranymi, pokrojonymi wzdłuż na cząstki ogórkami kwaszonymi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
treonina 17.05.2012 10:54
z przyjemnością spróbuję!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat