Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Na zimno: Tarta szpinakowa z łososiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 200 g
masło 82% 100 g
woda 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta

Farsz

łosoś sosie własnym (odsączony z zalewy) 200 g
Świeże liście szpinaku 300 g
jaja 4 szt
ząbki czosnku 2 szt
cebula biała 1 szt
masło 2 łyżki
śmietana 36% 250 ml
Pieprz biały mielony Prymat szczypta
gałka muszkatołowa Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Na zimno: Tarta szpinakowa z łososiem

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól i zimne masło. Posiekać i połączyć je z mąką, dodając wodę. Zagnieść ciasto i włożyć na ok. 30 minut do lodówki. Formę do tarty wysmarować masłem i na nią wyłożyć rozwałkowane ciasto. Następnie je podziurkować widelcem, przykryć folią aluminiową obciążoną fasolą i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 10 minut.
W między czasie przygotować farsz – na rozgrzanej patelni zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem, a następnie dodać szpinak i go sparzyć. Przełożyć do miski, przestudzić i dodać łososia. Śmietanę i jaja zmiksować, dodać do masy szpinakowo-łososiowej, doprawić do smaku gałką muszkatołowa i białym pieprzem. Tak przygotowaną masę wyłożyć na upieczony spód i zapiekać w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 30 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 23.03.2018 07:50
Fajna, pożywna tarta.
trufelek 18.08.2016 20:30
mniam! wygląda baardzo apetycznie!
AniaHania 03.08.2016 22:23
Wygląda bardzo smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak