Na zimno: Tarta szpinakowa z łososiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    200 g
  • masło 82%

    100 g
  • woda

    4 łyżki
  • sól morska Prymat

    szczypta

Farsz

  • łosoś sosie własnym (odsączony z zalewy)

    200 g
  • Świeże liście szpinaku

    300 g
  • jaja

    4 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • masło

    2 łyżki
  • śmietana 36%

    250 ml
  • pieprz biały Prymat

    szczypta
  • gałka muszkatołowa Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól i zimne masło. Posiekać i połączyć je z mąką, dodając wodę. Zagnieść ciasto i włożyć na ok. 30 minut do lodówki. Formę do tarty wysmarować masłem i na nią wyłożyć rozwałkowane ciasto. Następnie je podziurkować widelcem, przykryć folią aluminiową obciążoną fasolą i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 10 minut.
W między czasie przygotować farsz – na rozgrzanej patelni zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem, a następnie dodać szpinak i go sparzyć. Przełożyć do miski, przestudzić i dodać łososia. Śmietanę i jaja zmiksować, dodać do masy szpinakowo-łososiowej, doprawić do smaku gałką muszkatołowa i białym pieprzem. Tak przygotowaną masę wyłożyć na upieczony spód i zapiekać w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 23.03.2018 07:50
Fajna, pożywna tarta.
trufelek 18.08.2016 20:30
mniam! wygląda baardzo apetycznie!
AniaHania 03.08.2016 22:23
Wygląda bardzo smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat