Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Na zimno: Tarta szpinakowa z łososiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna
200 g
masło 82%
100 g
woda
4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta
Sklep Prymat

Farsz

łosoś sosie własnym (odsączony z zalewy)
200 g
Świeże liście szpinaku
300 g
jaja
4 szt
ząbki czosnku
2 szt
cebula biała
1 szt
masło
2 łyżki
śmietana 36%
250 ml
Pieprz biały mielony Prymat
szczypta
gałka muszkatołowa Prymat
szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Na zimno: Tarta szpinakowa z łososiem

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól i zimne masło. Posiekać i połączyć je z mąką, dodając wodę. Zagnieść ciasto i włożyć na ok. 30 minut do lodówki. Formę do tarty wysmarować masłem i na nią wyłożyć rozwałkowane ciasto. Następnie je podziurkować widelcem, przykryć folią aluminiową obciążoną fasolą i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 10 minut.
W między czasie przygotować farsz – na rozgrzanej patelni zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem, a następnie dodać szpinak i go sparzyć. Przełożyć do miski, przestudzić i dodać łososia. Śmietanę i jaja zmiksować, dodać do masy szpinakowo-łososiowej, doprawić do smaku gałką muszkatołowa i białym pieprzem. Tak przygotowaną masę wyłożyć na upieczony spód i zapiekać w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 23.03.2018 07:50
Fajna, pożywna tarta.
trufelek 18.08.2016 20:30
mniam! wygląda baardzo apetycznie!
AniaHania 03.08.2016 22:23
Wygląda bardzo smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak