Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Zapiekane warzywa w sosie beszamelowym, odc. 23

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(192)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na pyszne zapiekane warzywa w kremowym sosie beszamelowym. Super przepis na obiad lub ciepłą kolację. 

Składniki:

Warzywa:

kalafior 1 główka
brokuły 1 główka
migdały w płatkach 3 łyżki

Sos:

por (biała część) 1 sztuka
masło 170 gramów
mąka 3 łyżki
mleko 0,5 litra
mozzarella 100 gramów
suszone pomidory z ziołami Smak 4 sztuki
czosnek 2 ząbki
orzeszki pinii 2 łyżki

Do smaku:

Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
sól morska Prymat w młynku
Natka pietruszki liofilizowana Prymat

Do dekoracji:

bazylia czerwona

Porada

Robiąc sos beszamelowy pamiętajcie o kolejności, najpierw dodajemy mąkę, dopiero później mleko – nigdy na odwrót.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Zapiekane warzywa w sosie beszamelowym, odc. 23

Naczynie żaroodporne 20x20cm.

Pora kroimy na półplasterki, czosnek siekamy. Mozzarellę ścieramy na tarce na grubych oczkach, następnie kroimy w paseczki suszone pomidory.

Do garnka wrzucamy masło, dodajemy pora i czosnek, całość smażymy przez około pół minuty - cały czas mieszając. Mąkę przesiewamy przez sitko nad garnkiem, składniki łączymy za pomocą rózgi i doprawiamy gałką muszkatołową. Dolewamy mleko i całość mieszamy. Dodajemy suszone pomidory oraz część prażonych migdałów. Sos doprawiamy białym pieprzem, dorzucamy mozzarellę i solimy, następnie energicznie mieszamy. Na koniec dosypujemy liofilizowaną natkę pietruszki.

Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy część sosu, układamy na nim różyczki kalafiora i brokuła, całość lekko ugniatamy i polewamy pozostałym sosem. Danie posypujemy resztą migdałów. Prażymy orzeszki pinii i posypujemy nimi naszą zapiekankę, wraz ze startą wcześniej mozzarellą. Danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.  

Sposób podania:

Gotową zapiekankę posypujemy posiekaną bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak