Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Zapiekane warzywa w sosie beszamelowym, odc. 23
Naczynie żaroodporne 20x20cm.
Pora kroimy na półplasterki, czosnek siekamy. Mozzarellę ścieramy na tarce na grubych oczkach, następnie kroimy w paseczki suszone pomidory.
Do garnka wrzucamy masło, dodajemy pora i czosnek, całość smażymy przez około pół minuty - cały czas mieszając. Mąkę przesiewamy przez sitko nad garnkiem, składniki łączymy za pomocą rózgi i doprawiamy gałką muszkatołową. Dolewamy mleko i całość mieszamy. Dodajemy suszone pomidory oraz część prażonych migdałów. Sos doprawiamy białym pieprzem, dorzucamy mozzarellę i solimy, następnie energicznie mieszamy. Na koniec dosypujemy liofilizowaną natkę pietruszki.
Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy część sosu, układamy na nim różyczki kalafiora i brokuła, całość lekko ugniatamy i polewamy pozostałym sosem. Danie posypujemy resztą migdałów. Prażymy orzeszki pinii i posypujemy nimi naszą zapiekankę, wraz ze startą wcześniej mozzarellą. Danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Sposób podania:
Gotową zapiekankę posypujemy posiekaną bazylią.