odc. 23 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Zapiekane warzywa w sosie beszamelowym, odc. 23

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na pyszne zapiekane warzywa w kremowym sosie beszamelowym. Super przepis na obiad lub ciepłą kolację. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Warzywa:

  • kalafior

    1 główka
  • brokuły

    1 główka
  • migdały w płatkach

    3 łyżki

Sos:

  • por (biała część)

    1 sztuka
  • masło

    170 gramów
  • mąka

    3 łyżki
  • mleko

    1 litr
  • mozzarella

    100 gramów
  • suszone pomidory z ziołami Smak

    4 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • orzeszki pinii

    2 łyżki

Do smaku:

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • sól morska Prymat w młynku

  • Natka pietruszki liofilizowana Prymat

Do dekoracji:

  • bazylia czerwona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Naczynie żaroodporne 20x20cm.

Pora kroimy na półplasterki, czosnek siekamy. Mozzarellę ścieramy na tarce na grubych oczkach, następnie kroimy w paseczki suszone pomidory.

Do garnka wrzucamy masło, dodajemy pora i czosnek, całość smażymy przez około pół minuty - cały czas mieszając. Mąkę przesiewamy przez sitko nad garnkiem, składniki łączymy za pomocą rózgi i doprawiamy gałką muszkatołową. Dolewamy mleko i całość mieszamy. Dodajemy suszone pomidory oraz część prażonych migdałów. Sos doprawiamy białym pieprzem, dorzucamy mozzarellę i solimy, następnie energicznie mieszamy. Na koniec dosypujemy liofilizowaną natkę pietruszki.

Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy część sosu, układamy na nim różyczki kalafiora i brokuła, całość lekko ugniatamy i polewamy pozostałym sosem. Danie posypujemy resztą migdałów. Prażymy orzeszki pinii i posypujemy nimi naszą zapiekankę, wraz ze startą wcześniej mozzarellą. Danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.  

Sposób podania:

Gotową zapiekankę posypujemy posiekaną bazylią.

Doradca Smaku
Robiąc sos beszamelowy pamiętajcie o kolejności, najpierw dodajemy mąkę, dopiero później mleko – nigdy na odwrót.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat