Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Warzywa:
-
kalafior
1 główka -
brokuły
1 główka -
migdały w płatkach
3 łyżki
Sos:
-
por (biała część)
1 sztuka -
masło
170 gramów -
mąka
3 łyżki -
mleko
0,5 litra -
mozzarella
100 gramów -
suszone pomidory z ziołami Smak
4 sztuki -
czosnek
2 ząbki -
orzeszki pinii
2 łyżki
Do smaku:
-
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
-
Pieprz biały mielony Prymat
-
sól morska Prymat w młynku
-
Natka pietruszki liofilizowana Prymat
Do dekoracji:
-
bazylia czerwona
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIII: Zapiekane warzywa w sosie beszamelowym, odc. 23
Naczynie żaroodporne 20x20cm.
Pora kroimy na półplasterki, czosnek siekamy. Mozzarellę ścieramy na tarce na grubych oczkach, następnie kroimy w paseczki suszone pomidory.
Do garnka wrzucamy masło, dodajemy pora i czosnek, całość smażymy przez około pół minuty - cały czas mieszając. Mąkę przesiewamy przez sitko nad garnkiem, składniki łączymy za pomocą rózgi i doprawiamy gałką muszkatołową. Dolewamy mleko i całość mieszamy. Dodajemy suszone pomidory oraz część prażonych migdałów. Sos doprawiamy białym pieprzem, dorzucamy mozzarellę i solimy, następnie energicznie mieszamy. Na koniec dosypujemy liofilizowaną natkę pietruszki.
Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy część sosu, układamy na nim różyczki kalafiora i brokuła, całość lekko ugniatamy i polewamy pozostałym sosem. Danie posypujemy resztą migdałów. Prażymy orzeszki pinii i posypujemy nimi naszą zapiekankę, wraz ze startą wcześniej mozzarellą. Danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Sposób podania:
Gotową zapiekankę posypujemy posiekaną bazylią.
Robiąc sos beszamelowy pamiętajcie o kolejności, najpierw dodajemy mąkę, dopiero później mleko – nigdy na odwrót.![]()
Komentarze (0)