Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fajitas wołowe z warzywami w pszenno-kukurydzianej tortilli

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki

wołowina 200 g
papryka czerwona 2 szt
papryka zielona 2 szt
papryka żółta 2 szt
cebula czerwona 2 szt
limonka 1 szt
papryczki jalapeno 50 g
brązowy rum 50 ml
ząbki czosnku 6 szt
oliwa 3 szt
sól i pieprz 2 szczypty

składniki na tortille

mąka pszenna typ 650 160 g
mąka kukurydziana 160 g
sól 1 łyżeczka
gorąca woda 180 ml
oliwa 3 łyżki

Dodatek

śmietana 18 proc 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Fajitas wołowe z warzywami w pszenno-kukurydzianej tortilli

Kroki postępowania

1
Kroimy pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki trzy papryki. Kroimy w piórka cebulę czerwoną. Kroimy w kostkę paprykę jalapeno usuwając pestki ze środka.
Krok 1 - Fajitas wołowe z warzywami w pszenno-kukurydzianej tortilli  foto
2
Wołowinę kroimy w paseczki.
Krok 2 - Fajitas wołowe z warzywami w pszenno-kukurydzianej tortilli  foto
3
Wołowinę marynujemy w rumie, oliwie z oliwek i soku z limonki. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Krok 3 - Fajitas wołowe z warzywami w pszenno-kukurydzianej tortilli  foto
4
Dodajemy trochę oleju/ lub oliwy z oliwek, podgrzewamy. Po chwili dodajemy papryki i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy do papryk - cebulę czerwoną. Ponowne dusimy całość przez okolo 7-10 minut. Dodajemy wołowinę i od razu skrapiamy sokiem z limonki. Dusimy całość przez około 7 minut. Doprawiamy na koniec solą i pieprzem.
Krok 4 - Fajitas wołowe z warzywami w pszenno-kukurydzianej tortilli  foto
5
Mieszamy mąki w misce. Mieszamy i progresywnie dolewamy wody ciepłej. Wyrabiamy ciasto aż skończy się woda. Wyrabianie ciasta powinno trwać około 10 minut. Po wyrobieniu ciasta odkładamy na 40 minut. Dzielimy ciasto na 4-5. kulek. Każdą kulkę wałkujemy. Na rozgrzaną, suchą patelnię kładziemy rozwałkowane ciasto i podgrzewamy z każdej strony około 3 minut.
Krok 5 - Fajitas wołowe z warzywami w pszenno-kukurydzianej tortilli  foto
6
Wykładamy farsz do fajitas na tortillę, dodajemy śmietanę i zawijamy.
Krok 6 - Fajitas wołowe z warzywami w pszenno-kukurydzianej tortilli  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1986 06.11.2016 20:51
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak