odc. 26 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 26: Quesadillas

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mięso wołowe

    250 mg
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • pomidory pelati

    400 g
  • tortilla

    2 placki
  • Ser harvati

    50 g
  • papryczki jalapeno

    2 szt.

Do smaku

  • śmietana 18-procentowa

    50 ml
  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Kminek mielony Prymat

  • oregano

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 26: Quesadillas foto
Pomidory, cebulę i czosnek drobno siekamy. W miseczce mieszamy paprykę, kminek i oregano. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i smażymy mięso na wolnym ogniu, aż odparuje z niego woda. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 26: Quesadillas foto
Dodajemy cebulę, czosnek i smażymy razem. Następnie dodajemy posiekane pomidory, mieszamy i wsypujemy przygotowane w miseczce przyprawy. Całość można doprawić do smaku według uznania.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 26: Quesadillas foto
Na środek placków tortilli, na całej ich długości, wykładamy mięso. Bliżej brzegu tortilli wykładamy starty ser. Ser pod wpływem temperatury roztopi się i dzięki temu farsz nie będzie wylatywał. Na mięsie kładziemy po kilka plasterków papryczek jalapeno. Tortille składamy na pół. Wykładamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i podgrzewamy aż ser się stopi, a tortille zrumienią. Następnie odwracamy na drugą stronę i również podgrzewamy do zarumienienia się.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 26: Quesadillas foto
Śmietanę wlewamy do miseczki i chwilę miksujemy. Wyciskamy sok z ½ cytryny, przyprawiamy solą oraz pieprzem i wstawiamy do lodówki.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 26: Quesadillas foto
Tortille przekrawamy na pół i podajemy z dipem śmietanowym i pokrojonymi w paski ogóreczkami konserwowymi.
Doradca Smaku
Ser pod wpływem temperatury roztopi się i dzięki temu farsz nie będzie wylatywał.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rajcia 15.03.2015 20:08
no poprostu pycha ;-)) polecam...
Galilo 06.03.2015 09:14
Zrobiłem :-). Wyszło wspaniałe. Żonie bardzo smakowało. Przepis bardzo prosty. Danie pyszne - polecam! Następnym razem bardziej odważnie dodam ostrej papryki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat