Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku III, odc. 26: Quesadillas

5.0
(61)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

mięso wołowe
250 mg
cebula
1 szt.
czosnek
2 ząbki
pomidory pelati
400 g
tortilla
2 placki
Ser harvati
50 g
papryczki jalapeno
2 szt.

Do smaku

śmietana 18-procentowa
50 ml
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat
Kminek mielony Prymat
oregano
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Porada

Ser pod wpływem temperatury roztopi się i dzięki temu farsz nie będzie wylatywał.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 26: Quesadillas

Kroki postępowania

1
Pomidory, cebulę i czosnek drobno siekamy. W miseczce mieszamy paprykę, kminek i oregano. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i smażymy mięso na wolnym ogniu, aż odparuje z niego woda. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 26: Quesadillas foto
2
Dodajemy cebulę, czosnek i smażymy razem. Następnie dodajemy posiekane pomidory, mieszamy i wsypujemy przygotowane w miseczce przyprawy. Całość można doprawić do smaku według uznania.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 26: Quesadillas foto
3
Na środek placków tortilli, na całej ich długości, wykładamy mięso. Bliżej brzegu tortilli wykładamy starty ser. Ser pod wpływem temperatury roztopi się i dzięki temu farsz nie będzie wylatywał. Na mięsie kładziemy po kilka plasterków papryczek jalapeno. Tortille składamy na pół. Wykładamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i podgrzewamy aż ser się stopi, a tortille zrumienią. Następnie odwracamy na drugą stronę i również podgrzewamy do zarumienienia się.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 26: Quesadillas foto
4
Śmietanę wlewamy do miseczki i chwilę miksujemy. Wyciskamy sok z ½ cytryny, przyprawiamy solą oraz pieprzem i wstawiamy do lodówki.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 26: Quesadillas foto
5
Tortille przekrawamy na pół i podajemy z dipem śmietanowym i pokrojonymi w paski ogóreczkami konserwowymi.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 26: Quesadillas foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rajcia 15.03.2015 20:08
no poprostu pycha ;-)) polecam...
Galilo 06.03.2015 09:14
Zrobiłem :-). Wyszło wspaniałe. Żonie bardzo smakowało. Przepis bardzo prosty. Danie pyszne - polecam! Następnym razem bardziej odważnie dodam ostrej papryki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak