Przepis i sposób przygotowania na: Warzywny sos z soczewicą Zewy
Papryki umyć i usunąć gniazda nasienne, cebule i marchewki obrać i umyć.
W maszynce do mielenia mięsa na średnim sitku zmielić cukinię, paprykę i marchewkę a cebulę posiekać w rozdrabniaczu.
Wszystkie zmielone składniki umieścić w garnku, dodać ugotowaną soczewicę oraz cebulę a także pozostałe przyprawy ale bez octu i gotować od czasu do czasu mieszając 40 minut ( pod przykryciem ).
Po tym czasie wlać ocet i gotować 10 minut.
Sos przestudzić, rozlać do wyparzonych słoików, zakręcić zakrętkami.
Na dno garnka ułożyć ściereczkę, wstawić słoiki, wlać na 3/4 wysokości słoików wodę i pasteryzowac 40 minut od zagotowania.
Zapasteryzowane słoiki wyjąć z garnka i wystudzić, schować w chłodne miejsce.